Både besøkende og bruktvarer måtte skjerme seg for regnet. Foto: Maria Rolland

Regnfull brukthandel

Besøkende og selgere trosset vær og vind på lørdagens bruktmarked på Vestkanttorvet.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 10:28

En regntung november kan se ut til å prege utendørsmarkedene i måneden som kommer. På lørdag måtte selgere på bruktmarkedet Vestkanttorvet beskytte salgsvarer mot regnværet med hvite telt og duker.


Ida Sønju og hennes salgsvarer måtte søke ly for regnet under teltet. Foto: Maria Rolland

Færre besøkende enn vanlig

Ida Sønju selger diverse gjenbruksvarer i materialer som keramikk, glass og tik. Hun ser at været preger lørdagens oppmøte.

– Det er færre besøkende enn vanlig, men samtidig veldig hyggelige folk. Vet at det er hyggelig å være her, og mange kommer tilbake. Men betraktelig færre i dag, sier hun.

Hun nevner også at det nærmer seg jul, og at julegavehandelen har startet for mange. Det kan også være en faktor for oppmøte hos enkelte.


Noen sin støvsamler kan bli et gullfunn hos noen andre. Foto: Maria Rolland

– Inn med gjenbruk

Sønju bemerker seg at gjenbrukshandel er i vinden for tiden. Hun berømmer ungdommen.

– Det er generelt inn med gjenbruk, for alle aldere. Ungdommen har vært flinke til å tenke på miljøet og å gjøre tiltak, som å handle brukt. Så har vi andre fulgt etter. 

Hun tror også at folk setter pris på at gjenbruksvarer kommer med minner, og å ha noe som skaper hyggen i hjemmet.

– God lørdag

Mange som selger bruktgjenstander har et personlig forhold til hva som selges. Rockemusiker og programleder Thomas Felberg står foran et bord med brukte plater og gamle t-skjorter.

I likhet mer Sønju skylder han også på været for det reduserte oppmøtet. Men likevel stikker stamkunder innom.

– Mange har en vane å komme innom her, gå tur. Markedet er godt plassert i bybildet, og her er det ting å selge. God lørdag, sier han.


Thoms Felberg sin platesamling er 40 år gammel. Foto: Maria Rolland

Platene som selges er fra Felbergs egen samling. Tidligere har han selv handlet mange bruktplater gjennom årene, og nå selger han de videre.

– Jeg har en stor samling med plater fra 40 år tilbake. Nå kvitter jeg meg med mye og vil spre glede. Bedre at folk får brukt det enn at det blir liggende.

Han sier det ligger mye historie og nostalgi i bruktvarer, og at flere burde hande brukt så de kan finne seg noe unikt.


Det finnes ikke dårlig vær, viser Vestkanttorvet. Foto: Maria Rolland

Oslos eldste faste marked

Vestkanttorvet trosser vær og vind, og fast funnet sted siden 1989. Det gjør bruktmarkedet til Oslos eldste faste marked, som holder åpent hver lørdag fra mars til desember.

Ifølge aktivioslo.no kan markedet ha opptil 10 000 besøkende på én dag. Til tross for at lørdagens marked ikke nådde disse tallene, var oppmøtet tilsynelatende preget av godt humør hos flere.