Kontrastene kan bli store i førjulstiden. FOTO: Dina Stieng Gaustad

Dystre tall for juletiden, men mange vil hjelpe

Mange legger nå ut FINN-annonser der de ber om hjelp til jul.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 13:40

I en undersøkelse gjort for Frelsesarmeen svarer 1 av 4 at de gruer seg til jul. Det er det mange som vil gjøre noe med.

Marion Fransrud og Reem Hassan fra Citrus Studio har tatt initiativ til ulike innsamlinger til jul i år. De opplever at folk har et stort behov for hjelp knyttet til høytiden.

—Jeg ble helt sjokkert av responsen. Vi har ikke gjort mer enn å legge ut en annonse på FINN og likevel har vi fått inn over 90 henvendelser. Da kan man bare se for seg hvor mange det er som egentlig trenger hjelp, sier Fransrud

Fransrud og Hassan har tidligere gjort veldedige prosjekter rettet mot ulike formål i utlandet. I år ville de rette fokuset mot Oslo. 


Marion Fransrud (høyre) og Reem Hassan (venstre) har tidligere brukt kunst for å samle inn penger til veldedige formål. FOTO:Privat

—Det er også fint å hjelpe der man er, selv om det er en annen type krise enn det vi ser i andre land er dette også alvorlig, sier Fransrud

Fransrud og Hassaan har tatt kontakt med ulike veldedige organisajsoner. Organisasjonene gir uttrykk for at at det er behov for grunnleggende varer; gavekort på matbutikken, varme klær og nye sko. 

—Vi hadde lyst til å gi ting de ikke må ha, men som de har lyst på. Det er litt vondt når man tror man skal kjøpe inn leker og bøker, men så viser det seg at de trenger andre varer, sier Fransrud. 

 

 

En fremmed er en venn du ikke kjenner? 

Erik er en av de mange som ønsker å hjelpe andre i høytiden. Han har lagt ut en annonse på Finn der han inviterer fremmede hjem på julaften. 


Erik presiserer at de spiser ribbe på julaften. FOTO: Dina Stieng Gaustad

—Det startet som et ønske om å hjelpe noen andre. Jeg tror det er mange som sitter alene på julaften, og vegrer seg for å ta kontakt med andre, sier han. 

Erik forteller at dette blir en endring i familiens juletradisjoner. 

—Vi er et skilsmissehjem. I tillegg til å hjelpe noen andre blir dette en mulighet til å ha en annerledes julaften. 

Erik ønsker ikke å ha etternavn og bilde på trykk. 

 

“Kjøp og salg” av hjelp til jul

Per 29.november er det over 600 innlegg i kategorien “ønsker hjelp til jul”. Til sammenlikning er det 385 innlegg hvor folk tilbyr hjelp til andre.

Linda Glomlien er kommunikasjonsrådgiver for FINN og sammenlikner innleggene fra i år med i fjor på samme tid. 

—Det er noe færre inlegg enn i fjor, men vi ser en stadig økning dag for dag, sier hun. 

FINN opprettet kategoriene “Hjelp til jul” og “tilbyr hjelp til jul” i 2016. De skriver på sine nettsider at målet er å bidra til at julen skal være en fin tid for alle. 

 

 

Emneord: