Mange studenter reiser hjem med tog og merker at dette også kan koste. Foto: Vilde Aardahl Aas

Sene eksamener påvirker julefeiringen

Uavhengig av hvor langt studentene ved OsloMet skal reise for å komme seg hjem til jul, synes de eksamen har noe å si for høytiden.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 10:19

For flere studenter går julefeiring og eksamen hånd i hånd. De fleste har eksamen i perioden fra november og helt frem til jul. Det er eksamener helt frem til uke 51, som er samme uken som Julaften. Dette gjør at flere ikke får reist hjem før denne uken. Har man ikke bestilt flybillett eller togbillett i god tid før avreise kan dette bli dyrt. 

Studenten Isabeau Hall (31) skal kanskje ikke så langt for å komme seg hjem til jul, men hun synes fortsatt at de sene eksamenene ødelegger hennes førjulstid. Hall har eksamen både i uke 48 og 50, som gjør at nesten hele desember går med til forberedelser. 

– Jul er ikke bare julaften, sier hun. 

Hall forteller at hun elsker jul og skulle helst feiret høytiden i hele desember. Eksamen og eksamensforberedelser påvirker definitivt dette. Hun skal prøve å komme i julestemning på tross av eksamen. Hun kommer til å tenne lys og sette seg godt til rette i julepysj med en god julefilm.


Isabeau Hall (31) elsker jul og vil ha mer tid til juleforberedelser. Foto: Vilde Aardahl Aas 

 

Noen skal litt lengre

Den danske studenten Emma Vraa (25) skal hjem til Danmark i jula. Med siste eksamen 19. desember i uke 51  blir det en sen juleferie. Hun har også en jobb ved siden av studiene som gjør at hun også må vurdere dette når hun skal bestille billetter hjem. 

– Mange skal hjem til jul, forteller hun. 

Vraa skal fly fra Gardermoen til Billund. Det er ikke så mange avganger på denne strekningen. Hun forteller at det kun er en avgang hver dag med de flyselskapene hun har sett på. Selv om det ikke er så mange avganger, har hun funnet flybilletter til en pris hun selv synes er grei. 


Emma Vraa (25) brukte fjorårets jul på å skrive bachelor, og er glad for at hun i år faktisk får juleferie. Foto: Vilde Aardahl Aas 

 

Lesedager i førjulstiden 

Vraa forteller at hun har tre uker med forberedelsers til eksamen, som hun tenker at hun også kan bruke for å komme i julestemning. Hun har ikke hatt skoleeksamen før, men hun tror at det kan være en fordel. Da slipper hun å ha eksamen hengende over seg i flere dager. Tidligere føler hun at hun har ødelagt for seg selv ved at hun har brukt lang tid på hjemmeeksamen. Hun ser likevel fordeler ved denne formen for eksamen, for den kunne hun gjennomført fra Danmark.  

Kan eksamen være i januar?

Begge studentene er enige om at eksamen kunne vært i januar. Men Vraa påpeker at det måtte vært i midten av januar. For å unngå samme problemet før jul hvor hun får liten tid hjemme med venner og familie. Hadde hun hatt eksamen tidlig i januar måtte hun ha dratt hjem tidlig fra Danmark. 

Emneord: