Studentboligene på Pilestredet er en av mange som SiO tilbyr rundt i Oslo. FOTO: Marcus Sjåheim

Fjerner depositum fra studentboliger

Studentsamskipnaden i Oslo har besluttet å avvikle dagens depositumsordning etter at det ble publisert en artikkel som kritiserte praksisen.
Fredag, 25 november, 2022 - 10:23

I slutten av august ble det publisert en artikkel i Kritisk juss hvor juristen Marius Storvik skrev at 8 av 14 studentsamskipnader har drevet ulovlig praksis rundt depositumsordningene sine. Det er fordi samskipnadene det er snakk om har hatt interne depositumskontoer som de selv har hatt kontroll over.

Dette sier loven

Husleieloven sier at når man betaler depositum så skal dette oppbevares på en egen depositumskonto som banken har kontroll over, slik at de kan være en nøytral mellommann for å sikre rettferdighet mellom leietaker og utleier etter endt leieforhold. SiO er en av samskipnadene som istede har hatt en intern konto.

– Enten må de avskaffe depositumsordning slik halvparten av de har gjort. Eller få depositumspengene plassert i en bank, forteller jurist Storvik til NRK.

Avvikler depositum

Avgjørelsen til SiO er nå å tilbakebetale depositumet til studentene og på sikt innføre forskuddsleie istede.

– Det stemmer at vi nå avvikler depositumsordningen, etter at det i en artikkel i tidsskriftet Kritisk juss er stilt spørsmål ved studentsamskipnadenes håndtering av depositum.

Det forteller Gunn Kirsti Løkka som er boligdirektør i SiO. Videre forteller hun at de sendte ut melding 10. november om beslutningen og har gjennom november jobbet for å få utbetalt til alle sine leietakere.


Boligdirektør i SiO, Gunn Kirsti Løkka. FOTO: Unni Irmelin Kvam / SiO

Tror det er bra for studentene

Blant leietakerne på Sogn Studentby er Lærke Mansfeldt Jørgensen. Hun deler sine tanker om å få tilbake depositumet.

– Jeg synes det er fint, men det vil ikke utgjøre noen forskjell, for man skal jo istede forhåndsbetale husleie slik jeg har forstått det. Det er jo litt det samme, bare med et annet navn.


Student Lærke Mansfeldt Jørgensen. FOTO: Marcus Sjåheim

Likevel tror hun det kan være en fordel for nye studenter at pengene som betales inn går til husleie istedenfor depositum.

– Jeg tror det vil hjelpe når man flytter inn, at man i den første perioden ikke skal bekymre seg for husleie for da har man det på plass. Da kan man bruke tiden bedre på å finne seg til rette i boligen, så på den måten er det jo en fordel.