Håvard Nygaard bruker store deler av livet for datamaskinen for å bli verdens beste. Foto: Privat

Sjokk-exit for storfavorittene: – Alt gikk galt

Håvard “Rain” Nygård tilbringer 14 timer foran skjermen daglig for å bli verdens beste i dataspillet, Counter-Strike. Det var likevel ikke nok til å hevde seg i sportens gjeveste turnering, Global Offensive, som gikk av stabelen i Brasil tidligere denne måneden.
Søndag, 27 november, 2022 - 16:27

Florøværingen, Håvard Nygaard spiller for Faze Clan, ett av verdens beste CS-lag. Som fjorårets mestre fra Global Offensive, dro de til Brasil som favoritter, men røk ut sjokkerende tidlig.  

– Vi måtte gå noen runder med laget, og gå gjennom kampene sammen. Det er vanskelig å sette fingeren på hva vi kunne gjort bedre. Egentlig gikk alt galt, sier Nygaard til Journalen.

Ofrer mye for dataspillet

28-åringen jobber som profesjonell e-sportutøver, og legger ned mye arbeid i forkant av turneringer. I tillegg til timevis med spilling hjemme i Florø, er laget hans stadig på treningsleir i utlandet.  

–  Du må ofre mye tid for å bli proff. Vi var blant annet ni dager i Polen som oppkjøring til Global Offensive. I gjennomsnitt bruker vi rundt 250 dager i året på reisefot, så det føles utrolig kjipt å ikke få uttelling for alt arbeidet vi legger ned, sier florøværingen etter nederlaget i Brasil. 


Faze Clan gikk på et overraskende nederlag i Global Offensive. FOTO: Privat

 Han forteller videre at all treningen går utover tid med familie og venner.  

– De har forståelse for at jobben min krever mye tid, og respekterer at jeg bruker såpass mange timer foran skjermen som jeg gjør. Det er jo det jeg lever av, sier Nygaard, og legger til at han passer på bruke kveldene til kvalitetstid med familien. 

Hvorvidt den store mengden skjermtitting er sunt, er ikke noe som bekymrer Faze Clan medlemmene. Eddie Han, lederen for laget, skryter av Nygaards dedikasjon til sporten.

– Han engasjerer seg mye i spillet, men også i egen helse. Han går på treningsstudio regelmessig. Det er klart at når han finner noe som føles viktig, er han i stand til å gi alt, sier Han.

Selv er heller ikke Nygaard bekymret for all skjermbruken, men understreker at dette er jobben hans.

– Dersom du går på skole eller har en jobb, vil jeg ikke anbefale å spille så mye som det jeg gjør. Men for oss som driver med dette på profesjonelt nivå er det det som må til. Det er også mange positive sider ved dataspill, for eksempel er det en veldig bra plattform å lære engelsk på. De siste årene har det også blitt stort fokus på fysisk helse og ernæring i sporten, sier Nygaard.

– Mange foreldre advarer barna sine mot å få “firkanta øyne”. Er det noe du er redd for?

– Nei, det tror jeg er en myte. Jeg har dårlig syn, men det er nok ikke på grunn av spillingen, smiler han.

Vil slå tilbake

Tross nederlaget i Brasil anses Faze Clan fremdeles som favoritter i internasjonale turneringer. Nå ser de fremover, og har god tro på at de vil kunne revansjere seg raskt.  

– Vårt største mål er Major som avholdes i Paris i mars. Før det venter World Final i AbuDabi, så det er der fokuset vårt ligger nå.

På spørsmål om hva ambisjonene deres er for de kommende turneringene, er Nygaard klokkeklar i sin tale:

– Det er seier som gjelder. Vi skal tilbake til toppen. 

 

Emneord: