10. oktober sank temperaturen her ned til 20 grader. Foto: Jonatan Quintero

Skrur opp temperaturen

Etter klagestorm fra studenter og ansatte tok Høyskolen Kristiania tilbake energisparingstiltak.
Mandag, 28 november, 2022 - 21:51

Etter en måneds tid med lavere innetemperatur på campus, skrudde Høyskolen Kristiania den opp igjen på nytt. Årsaken var klager fra en vesentlig mengde studenter og ansatte.

– Mange studenter og ansatte opplevde at det var kaldt i noen av våre lokale etter dette (temperaturforandringen, journ. anm.).

Gunstig energisituasjon

Forutsentingene for å kunne skru opp temperaturen igjen var der, mener Lind.

– En måned senere (etter temperaturforandring, journ. anm.) var situasjonen en annen, og da justerte vi opp temperaturen. Vannmagasinene i Oslo og Bergen er fulle, og strømprisene har gått betraktelig ned. Kristiania øker innetemperaturen igjen så lenge den gunstige energisituasjonen vedvarer.

Selv om det har blitt varmere på campus igjen, vil Høyskolen Kristiania fortsette å spare strøm.

– Andre energisparende tiltak fortsettes, og vi har som ambisjon å spare forbruket fremover, selv om vi har satt opp temperaturen, tilføyer den administrerende direktøren.


Solfrid Lind er administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania. Foto: Jonatan Quintero

– Ned til 20 grader

Mandag 10. oktober satte Høyskolen Kristiania ned innetemperaturen til 20 grader. Dette var et tiltak for å redusere energiforbruket på campus, forteller administrerende direktør Solfrid Lind.

– I tillegg ble ventilasjonen skrudd av i hele eller deler av byggene etter kl. 17.00, og i helgene i ansattarealene. I studentarealene er anlegget på til kl. 18.00 på hverdager, men er avslått i helgene, forteller hun.

Ikke alle merket forskjell

Ebba Mörlin går linjen bachelor i grafisk design på Westerdals, en del av Kristiania. Selv merket hun ikke stor forskjell på temperaturen, men kan forstå andres misnøye.

– Den lave temperaturen påvirket ikke undervisningen min. For min del kunne den godt vært skrudd ned permanent. Er man kald så kan man ta på en genser. Samtidig betaler jeg nesten 60.000 kroner i semesteret, så jeg forventer nesten topp behandling av skolen og syntes derfor det er helt rimelig av andre studenter å klage på det, for vi betaler kjempemye.

Manglende energimangel

Flere institusjoner har den siste tiden skrudd ned innetemperaturen grunnet energimangel og høye priser.

Blant annet skrudde Khio ned innetemperaturen tidligere denne måneden.

Angående Høyskolen Kristiania sin beslutning sier Solfrid Lind dette:

– Tiltakene som ble besluttet skyldes flere hendelser. Krigen i Ukraina og stopp i import av gass fra Russland, langsvarig tørke og lite tilgang til vann for vannkraftproduksjon, lite vind for vindkraftproduksjon og netstengning av kull og atomkraft i forbindelse med overgang til mer miljøvennlige energiløsninger.