I Oslo må de fleste ta opp store lån for å komme inn på boligmarkedet. Derfor fører de hyppige renteøkningene til bekymringer hos flere unge boligeiere. FOTO: Thea Eide

Skumle tider for unge med boliglån

Norges Bank økte forrige uke renten til det høyeste nivået siden 2009. Samtidig synker boligprisene. Hva føler de unge boligeierne nå?
Søndag, 6 november, 2022 - 15:30

Torsdag forrige uke kom nyheten om at Norges bank igjen hever renten, som nå er på det høyeste siden 2009. På pressekonferansen sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache at mange husholdninger nå får en strammere økonomi. Samtidig melder Eiendom Norge om at boligprisene synker. 

Boligprisene i Oslo har lenge vært høye, noe som har ført til at mange har måttet ta opp store lån for å komme seg inn på boligmarkedet. Den siste tidens renteøkninger, kombinert med nedgang i boligpriser, skaper en utrygghet for de som har kjøpt sin første bolig den siste tiden.

Går bra inntil videre

Åsmund Steen Fjellstad (29) jobber som arkitekt og kjøpte sin første bolig i mars i år.

– Blir du stressa av at renten øker? 

– Ja, det er klart jeg gjør det. Jeg håper jo at den skal bli litt mer stabil, men inntil videre har det gått bra med økonomien. 

Han forteller at han kjøpte leiligheten fordi det på lang sikt var mer lønnsomt å kjøpe enn å leie. Som mange andre måtte han ta opp et stort lån.

– Lånet mitt er jo latterlig stort når jeg tenker over det, og mye mer enn jeg har råd til.

Han tenkte ikke så mye på at rentene kunne stige eller at boligprisene kunne synke når han valgte tidspunkt for å kjøpe leiligheten. 

– Men jeg ser jo nå i ettertid at det var et ganske dårlig tidspunkt å kjøpe den på, i forhold til at rentene stiger, sier han. 


Åsmund Steen Fjellstad (29) kjøpte sin første leilighet i år. FOTO: Thea R. Eide

– Tok du inn i beregningen at rentene kunne øke?

– Jeg tenkte at det kom til å skje, det hadde jo skjedd før jeg kjøpte også. Det er vanskelig å vite hva som skjer. Og det kan jo skje nedgang også, sånn at renten synker. Det er vel bare noe man må leve med, at renten øker og det er inflasjon, sier han. 

Foreløpig har han ikke måttet gjøre noen endringer i hverdagen for å kunne betale de månedlige utgiftene, men er forberedt på å gjøre det hvis det blir nødvendig. 

– Man må jo bare tenke at det skal gå bra. Og så får man prøve å spare litt penger og leve litt billig for å klare det.

Gikk overraskende fort

Karoline Moberg (28) jobber som vitenskapelig assistent og kjøpte leilighet sammen med samboeren i forrige uke. Hun sier hun er stressa over renteøkningene og tenker mye på det. Samtidig påpeker hun at det var varslet på forhånd. 

– Vi har jo visst lenge at dette kom til å skje. Men samtidig var det ganske overraskende hvor fort det gikk. Når vi fikk lånepapirene nå, så er renten 0,5 prosent høyere enn det de sa den skulle være i september. Så det gikk fort, det er jo flere tusen mer i måneden. 

Også hun tenker at det tross alt kommer til å gå greit, og sier at de har vært mentalt forberedt lenge. 

– Må dere kutte andre utgifter for å kunne betale de månedlige utgiftene?

– Jeg tror ikke det, men vi har diskutert hvor vi kan spare inn hvis det blir nødvendig. Vi er jo bevisste på det hele tiden, i både måtinnkjøp og strøm og hva vi gjør i hverdagen, slik at vi ikke skal havne i en kinkig situasjon, sier hun. 


Karolin Moberg (28) kjøpte leilighet med samboeren i forrige uke. FOTO: Privat/Karolin Moberg

 

Emneord: