Organisasjonen Restarters Norway var til stede med både ansatte og frivillige på ombruksuka på Gamle Munch denne uka. Fra venstre: Charlotte Voldbakken, Joachim Sogn, Vilde Berge, Sandeep Pandher og Ragnhild Elise Dirdal. FOTO: Thea R. Eide

Sprer fikseglede

Organisasjonen Restarters Norway mener vi bør bli flinkere til å reparere ting, heller enn å kjøpe nytt. Her er deres tips til hvordan du gir mobilen et lengre liv.
Fredag, 25 november, 2022 - 10:23

Som del av ombruksuka på det gamle munchmuseet på Tøyen kunne du torsdag sjekke inn mobilen din på “mobilspa”, arrangert av organisasjonen Restarters Norway.

De ønsker å bidra til mer bærekraftig forbruk gjennom å bevisstgjøre folk om hvordan ting kan fikses heller enn å erstattes. Det gjør de blant annet gjennom workshops, eller “fiksefester”, som de kaller det. 

– Vi ønsker å promotere “fiksemagien” som kommer med å reparere ting. Det er mye som er lett å reparere, men som vi har en tendens til å kaste. Norge er jo en av de på toppen når det gjelder elektronisk avfall, sier Sandeep Pandher (32). 

Han er utdannet ingeniør og har jobbet som frivillig for organisasjonen i et år. 

 –  Ofte vet ikke folk hvor lett det er å reparere ting. For eksempel viste jeg en mann som var på en av fiksefestene våre hvordan han kunne fikse ovnen sin, og plutselig kunne han fikse tre andre ting hjemme også, forteller han. 

På ombruksuka lærte han bort tips til hvordan mobil, ladeledning og andre kabler skal holde seg lenger. Tipsene får du nederst i saken. 

Ønsker å nå flere unge

Ifølge daglig leder Vilde Berge (27) er det varierende hvor mange som kommer på arrangementene deres.

– Det kommer veldig an på hvor vi arrangerer det, om det er sentralt. Også er vi en ideell organisasjon som ikke kan skyte inn mye penger på markedsføring, så det kommer også an på medarrangøren. Så man må være litt spesielt interessert eller så må vi samarbeide med noen som har penger for å nå ut, sier hun.

– Det er gøy å kunne bruke det du kan til å gjøre noe for samfunnet. Det gir mye når man ser personen foran seg fikse noe, og kanskje de kan fikse noe hjemme selv også. For oss ingeniører som ikke har så mange frivillige ting vi kan jobbe med, så er dette genialt, legger Sandeep Pandher til. 

Vilde Berge forteller at en utfordring både i Norge og andre land er å nå ut til unge.

– Det er jo vi som er fremtidens forbrukere, sier hun. 

Derfor mener hun arrangementer som ombruksuka er viktige. 

Restarters Norway ble startet opp i 2016 og er en del av et internasjonalt Restarters-nettverk. I 2017 fikk de både Oslos Miljøpris og ble nominert til Nordisk råds miljøpris. Ombruksuka arrangeres av Oslo kommune sammen med en rekke samarbeidspartnere og foregår mellom 19. - 25. november. 


Sandeep Pandher (32) jobber frivillig med å lære bort hvordan man kan reparere ting heller enn å kjøpe nytt. FOTO: Thea R. Eide

Slik gir du mobilen din et lengre liv

1. Bruk en reparasjonsmasse til å forsterke områder der kablene er sårbare. Du varmer den opp i hendene og knar den i ti sekunder, før du kan forme den rundt områdene du vil forsterke. Over natten vil den stivne. Dette kan gjøres både forebyggende og etter at kablene har begynt å bli slitt, for å unngå at de sprekker opp. 


Ladekabel som er forsterket med paste. FOTO: Vilde Berge

2. Rens ut støv fra ladeporten og høyttaleren på mobilen. Her må du passe på å ikke bruke noe som kan lede strøm. Det kan for eksempel være en tannpirker i plast eller tre. Støv i ladeinngangen gjør at det blir mindre plass til ladekabelen. Dette kan føre til at mobilen lader ujevnt, noe som kan gå ut over levetiden til batteriet i lengden. Du kan også pirke ut støv fra høyttaleren for å få bedre lyd. 


Renser du bort støv fra ladeinngangen, kan mobilbatteriet holde lenger. FOTO: Vilde Berge

3. Bruk luft på boks til å fjerne støv som ikke lot seg pirke ut med tannpirkeren. Sandeep Pandher påpeker også at luft på boks kan brukes til å kjøle ned en PC som er varm og lager høye viftelyder. 

– Åpne PCen og rengjør slik at det blir bedre luftgjennomstrømning i vifta. Dette vil kjøle ned PCen og plutselig er lydene borte, sier han.


Luft på boks kan brukes til å fjerne støvrester. FOTO: Vilde Berge

 4. Bruk deksel og beskyttelsesglass. Bytt beskyttelsesglasset med en gang det får en sprekk, for da er det ikke lenger i stand til å mostå støt, og du risikerer å få sprekker i selve mobilglasset hvis du mister den i bakken igjen. 

5. Ta av dekselet og rengjør mobilen med elektronikkrens. Det er en type rengjøring som ikke inneholder vann, og dermed ikke er strømledende. 


Vask mobilen ved å spraye litt elektronikkrens på en klut. FOTO: Vilde Berge

6. Undersøk, uten deksel, om mobilen har en bul på baksiden. Det kan vitne om at noe har skjedd med batteriet, og at mobilen bør til reparasjon. 

– Det kan også være starten på noe brannfarlig, påpeker Sandeep. 


Denne mobilen har ikke en bul på baksiden, men hvis din har det, bør du ta den til reparasjon. FOTO: Thea R. Eide