I desember lager Emilie Hauger Tangen (25) kreative pepperkakehus. Foto: Privat

Slik skal studentene pynte til jul

Flere studenter skal tilbringe førjulstiden i studentleiligheten sin. Da kan det være fint å dra frem julepynten for å komme i julestemning.
Mandag, 28 november, 2022 - 15:48

Det er ikke alle studenter som kan ta en tidlig juleferie. Sene eksamener gjør at flere må tilbringe førjulstiden i studentboligen sin. Her er det ofte begrenset med plass, men disse studentene har funnet en løsning. Slik at de også kan få litt julestemning, selv når de sitter med eksamenslesing. 

Glitrende jul


Den gamle snøkula skal fortsatt få være en del av samlingen. Foto: Privat

Hedda Grønbrekk (20) er en av studentene som skal pynte til jul. Hun bor i et kollektiv på Kringsjå-studentby. Det er kun hybelen som skal pyntes. 

– Jeg har ikke så mye plass til å dekorere, forteller hun. 

Selv om det er mangel på plass, vil hun ha opp litt glitter og dekorere med snøkuler. Hun har en snøkule som hun har hatt siden hun var liten, som nå skal oppgraderes. 

– Vi har eksamensperiode hele førjulstiden så det er viktig å ha det koselig, presiserer hun. 

Grønbrekk forteller at hun er veldig glad i jul og derfor er det viktig for henne med julestemning. 

– Uten pynt synes jeg det er vanskelig. Det blir det samme som å høre på julemusikk og se på julekalender om sommeren. Jeg ser ikke rundt meg at det faktisk er jul, forklarer Grønbrekk. 

Tradisjonell og rustikk jul 

Studenten Emilie Hauger Tangen (25) bor i en parleilighet i Tullinløkka Studenthus, og har en ganske romslig leilighet. De siste par årene har hun blitt veldig glad i å lage julepynt. 

–Stekte appelsinskiver, girlander, tyttebærlyng som er hentet fra naturen, forteller hun. 


Dekoreringen skjer gradvis, men mye er allerede på plass. Foto: Privat

Tangen lager også pepperkakehus i ulike former. I fjor lagde hun en campingvogn og utedo av pepperkakedeig. I år er planen å lage en moske med kuppel. Hun pynter alle figurene med lys. 

Hun forteller at hun begynner tidlig med å pynte til jul. Dette er en prosess som begynner gradvis med lyslenker. Når desember kommer liker hun å dekorere med gammeldags pynt, og gjerne gjenbruk. 

– Det skal være rødt, sier hun bestemt. 

I oppgangen i den forrige leiligheten fant Tangen et lite juletre som hun har tatt med seg videre. Dette dekorerer hun med julekuler og en stjerne. Hun bruker også gavene hun skal gi bort til jul som dekorasjon under juletre i førjulstiden.

For ordens skyld: Kildene i denne saken er medstudenter av journalisten.

Emneord: