Utleiefirmaer som blant Tier har betalt ansvarsforsikring siden september. FOTO: Marcus Sjåheim

Snart påbudt med ansvarsforsikring på el-sparkesykler

Etter nyttår er det påbudt for private el-sparkesykler å ha ansvarsforsikring på samme måte som andre motorvogner. Nå har to forsikringsselskap funnet ut hva den skal koste.
Fredag, 25 november, 2022 - 14:33

Etter en rekke ulykker knyttet til el-sparkesykler besluttet regjeringen tidligere i år at de skal omklassifiseres til motorvogn. Dermed er de pliktige til å ha ansvarsforsikring på samme måte som blant annet biler.

Ansvarsforsikring er noe motorvogner må ha for å sikre føreren mot økonomisk ruin hvis det skulle oppstå en ulykke de har skyld i. Fristen ble satt til 1. september for utleiefirmaene å få det på plass til el-sparkesyklene sine, mens private eiere må få det unnagjort innen 1. januar.

Vurderer å selge el-sparkesykkelen sin

En eier av en privat el-sparkesykkel er Magnus Bråthen, som forteller om endringen vil påvirke han.

– For meg så påvirker det såpass mye at jeg vurderer å selge den. Jeg ikke har hatt så mye bruk for den, så hvis jeg må begynne å betale for å bruke den også så gidder jeg ikke ha den heller.


Magnus Bråthen er en av el-sparkesykkeleierne som blir påvirket. FOTO: Marcus Sjåheim

Så mye koster forsikringen

Forsikringsselskapet Gjensidige har satt prisen til 99kr i måneden. Kommunikasjonssjefen deres, Bjarne Aani Rysstad, forklarer litt om prissettingen.

– Det har ikke vært lett å sette prisen for dette produktet. Vanligvis har vi skadehistorikk og andre historiske data vi kan benytte når vi skal prise ett produkt. I denne sammenhengen hadde vi kun fakta fra Oslo Legevakt å forholde oss til.

Et annet forsikringsselskap som også har kommet ut med pris er if. Kommunikasjonssjefen deres, Sigmund Clementz, forteller at de har satt prisen til 59kr i måneden.

– Ved fastsetting av pris på et forsikringsprodukt, tar vi hensyn til hvilken risiko for skader det er. Dette gjelder både hvor ofte det kan oppstå slike skader – såkalt frekvens – og hvilke omfang skadene kan ha. I tillegg må prisen være konkurransedyktig.

Symbolsk sum

Når Bråthen får høre hva den faktiske prisen er så blir han litt mer usikker.

– Hvis det er så billig så er det ikke noe problem. Det er jo nesten symbolsk pris tenker jeg, jobber man litt på sida så merker man ikke det. Så da kan det hende jeg beholder den forsåvidt.

 

Emneord: