Marte Ness er glad for å ha muligheten til å selge klær hun ikke trenger og møte nye mennesker. FOTO: Misha Galinsky

Sosialt og effektivt gjenbruk

Brukt og Bobler er et møtested for alle som er interessert i gjenbruk. Her kan man selv selge eller kjøpe gamle klær en gang i måneden.
Mandag, 28 november, 2022 - 09:39

Fru Johnsen Spiseri kombinerer mat og bærekraft på samme sted. Det er et konsept som er ikke utbredt i Norge og mye av inspirasjonen kommer fra utlandet.

– Jeg har reist en god del og sett at det er veldig populært flere steder i utlandet, sier Lise Johnsen, eieren av spiseriet.

Dette er årets femte Brukt og Bobler som forekommer på søndager en gang i måneden. Da kan alle som ønsker bestille et bord for å selge gamle klær rett utenfor spiseriet.

– Vi er en av de få som holder åpent på søndager og tenker det er fint å gi folket et møtested for å spise eller delta på diverse aktiviteter som vi har, forteller Johnsen.  


Lise Johnsen (til venstre) er sjefen for både arrangementet og spiseriet. De arrangerer Brukt og Bobler en gang i måneden. FOTO: Misha Galinsky

Godt Finn alternativ

Som regel kan man finne rundt 10 forskjellige selgere hver gang ifølge arrangøren. Journalen har vært i kontakt med noen av dem og spurt hvorfor de har valgt å delta.

Marte er her for første gang og tenker at det er fint å få muligheten til å selge alt på samme sted.

– Det er enkelt å sette opp og man slipper å ta bilder av alt man skal selge. I tillegg er det sosialt og hyggelig å snakke med folk. Det blir som er alternativ for Finn eller Facebook, sier hun.

Salg av gamle varer er ikke den eneste måten å være bærekraftig på. Marte bytter klær med venninnene sine for å bruke det andre vil ikke la lenger. Alt som er for gammelt eller slitt doneres til organisasjoner som Fretex.


Ifølge arrangøren kommer flere hundre mennesker innom arrangementet. FOTO: Misha Galinsky

Anbefaler å kjøpe brukt

– Jeg pleier å kjøpe brukt både for meg selv og datteren min. Det er noe jeg kan anbefale til alle som har lyst til å spare penger og ta vare på miljøet, sier Maria.

Hun er også her for første gang og har samlet alt som er på tide å kvitte seg med. Både klær og barneleker man ikke bruker lenger.


Maria har samlet alt som hun og datteren har tenkt å selge over lang tid. FOTO: Misha Galinsky

Støtter spiseriet 

Hele arrangementet blir hold på et spiseri. Her kan man kjøpe seg mat og drikke når alt annet er stengt. De som velger å selge tingene sine tenker også at det er fint å støtte det lokale spiseriet.

– Det er en god mulighet til å hjelpe kafeen i tillegg til å selge ting jeg har ikke behov for lenger, sier Marte. 


En gang i mådenen blir spiseriet gjort om til et bruktmarked. FOTO: Misha Galinsky

 

Emneord: 
Tags: