Gergo Muligeta Debesai (20) og Neil Zhao (21) åpnet utstilling sammen på torsdag. Foto: Tuva Hassel

Stiller ut klær som kunst

På torsdag åpnet Gergo Muligeta Debasai og Neil Zhao sin første moteutstilling sammen. Det var en jevn strøm av besøkende.
Mandag, 7 november, 2022 - 11:35

For to måneder siden fikk de ideen om å stille ut noe sammen. Så bestemte de seg for en åpningsdato. 

– Siste innspurt var kaos og folk trodde jeg var stressa, men det var mer kjekt. 20 minutter før åpningen var ingenting hengt opp, røper Muligeta Debasai.


Det er få farger i det Gergo Muligeta Debesai stiller ut. Han forteller at han bestemte seg for å bruke hvitt, svart og rødt. Foto: Tuva Hassel


Plaggene var plassert rundt om i lokalet på Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Tuva Hassel

Lange dager med fokusert arbeid, lite mat og få timer søvn resulterte i utstillingene ”2022 Trend Report” av Zhao og “Fear No Evil” av Muligeta Debasai. Det er to ulike utstillinger i et felles utstillingslokale.

– Det har gått mye i mikrobølgeovn-mat for vi har måttet planlegge hva vi kan spise for å bruke minst tid på det så vi kan komme tilbake til arbeidet, forklarer Zhao.

Ofret mye


​Gergo Muligeta Debesai vil ikke fortelle hvordan plaggene på veggen skal brukes. Det mener han er opptil hver enkelt å tolke selv. Foto: Tuva Hassel


Det var en jevn strøm av folk som kom for å se utstillingen på åpningen. Foto: Tuva Hassel

Begge studerer kles- og kostymedesign på Kunsthøgskolen i Oslo. Muligeta Debasai beskriver arbeidet som krevende på mange måter. 

– Det er krevende arbeid for jeg har jobbet mye med syntetisk skinn som er et slitsomt stoff å jobbe med. Alt skinnet i utstillingen kommer fra en sofa som jeg kuttet opp, forteller Muligeta Debasai.

Han har ofret både tid og krefter til plaggene i utstillingen, men også håret har fått gjennomgå.

– Jeg arbeidet med byggskum så tok jeg meg i håret. Jeg gikk rundt med en klump med skum i håret i en uke helt til jeg måtte klippe meg, forteller Muligeta Debasai.

Å ofre håret for kunsten mener han var verdt det.

– Ekstremt kreativt


Neil Zhao er inspirert av hverdagstilen i sin utstilling. Bak plagget og skoene er oslos gater representert med en elsparkesykkel og et stort bilde av gata. Foto: Tuva Hassel


​Areeb (20) designer selv klær, og peker på en av sine favoritter i utstillingen. Foto:​ Tuva Hassel

– Det er ekstremt kreativt. Jeg har ikke sett noe lignende i Oslo før. Forventningene ble møtt, sier Areeb om utstillingen.

Thomas Otnes (21) var også innom utstillingen. De svarte skulpturene var det han først lot merke til.

– Gergo er et geni og han kommer til å bli noe stort, sier Otnes.


Thomas Otnes (21) liker fargen svart. Naturligvis ble han trukket mot de svarte skulpturene. Foto: Tuva Hassel

Alternativ mote

Ifølge guttene står klær som kunst og mote svakt i klesindustrien, i hverfall i Norge. Zhao forteller at han prøver å holde seg et sted mellom det kunstneriske og det komersielle.

– Det faller litt mellom to stoler, men det er her jeg vil være. Enten blir du Holzweiler og Cubus eller så blir du kunstner, tekstilkunstner eller skulptør, sier Zhao og ler.

Muligeta Debasai sier seg enig.

– Det er ingen glede der. Du får kanskje nok penger, men noe av det kjekkeste med å gjøre dette er at det ikke føles som en jobb. Du kan jobbe hver dag. Det er en livsstil, legger Muligeta Debasai til. 

Gjorde undersøkelse

I research-arbeidet gjorde Zhao en undersøkelse til utstillingen sin med navnet  ”2022 Trend Report”. Undersøkelsen tar for seg folks forhold til klær og trender.

– Jeg er inspirert av hverdagstilen, sier Zhao.

I undersøkelsen stilte han tilfeldige folk spørsmålene: Hvor mye bryr du deg om klær? Hva tenker du på når du tar på deg klær? Hvem synes du bryr seg mest om klær? Hva er trendy? Hva tar du på deg for å blende inn?

Svarene var mange og Zhao kom til en konklusjon. 

– Det går ikke an å ikke bry seg om mote. Selv om man tror at noen ikke bryr seg, så gjør de det.

Zhao oppsøkte de miljøene med mennesker han hadde forestilt seg at ikke bryr seg om mote.

– Det var for eksempel informatikk-, matematikk- og teknologistudenter.


Neil Zhao (21) viser frem klassebilder som han har studert i research-arbeidet sitt. Foto: Tuva Hassel

Han oppdaget fort at alle forsøker å passe inn i sine miljøer og da blir det mote for dem.

– De tilpasser seg det som er normalen for dem, med allværsjakke fra Helly Hansen. Men for eksempel jeg passer inn her, fordi det å kle seg litt rart er normalen, sier Zhao.

Han vil lage klær som er trendy, eller det han kaller anti-anti-fashion.

– Jeg tror ikke på anti-fashion, for med en gang det er identifisert så er det vanlig fashion, sier Zhao.

Anti-fashion er et begrep som blir brukt om stiler som er et opprør mot det etablerte. Altså, dreier det seg om å ikke følge trender.


Korsettet nederst til venstre er laget av Gergo Muligeta Debesai. Det er inspirert av kvanteenergikraft - en energikraft som er usynlig, men som Muligeta Debesai gjør synlig i plagget. Foto: Tuva Hassel