Haruno Eda, Wakana Kawamura og Kak Fung Cheunh er utvekslingselever og deltar ofte på Sio´s arrangementer. Foto: Aina Brunborg Ihle

Strikkepinner, skilpadder og sosialisering

SiO arrangerte en kveld med strikkehygge og bød på opplæring, gratis garn og godt selskap.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 13:59

På fredag arrangerte SiO strikkehygge på Chateau Neuf. Arrangementet var et samarbeid mellom SiO studentlivets tiltakspakke og studentforening strikk og drikk. 

— Ideen er å skape en lavterskel møteplass for studenter, hvor man kan skaffe seg venner og lære noe nytt, sier Josef Hisanawi, arrangør, student og prosjektmedarbeider i SiO.


Josef Hisanawi jobber innefor SiO Helse og står bak flere arrangementer. Foto Aina Brunborg Ihle 

Arrangementene er åpne for alle og ferdigheter er ikke et krav. Frivillige fra strikk og drikk var til stede for å veilede de uerfarne deltagerne. 

Studenter fra nærområdet møtte opp for kreativt håndarbeid og sosialt samvær. Det var andre gang arrangementet ble avholdt, og deltagerne var fornøyde.

Mennesker fra ulike steder

Hisanawi forteller at studenter i alle aldre dukker opp på SiOs arrangementer, og påpeker at de fleste er internasjonale studenter. 

— Mange internasjonale studenter setter pris på slike arrangementer. De forteller at de ikke har liknende tilbud hjemme.

Venninnene Haruno Eda og Wakana Kawamura er utvekslingsstudenter fra Japan og er å se på de fleste av SiO´s sammenkomster. Jentene forteller at arrangementene gir dem mulighetene til å øve seg på å snakke norsk og engelsk, samt lære mer om den norske kulturen. 

— Norge er veldig annerledes enn Japan og det er interessant å lære om kulturen, sier Eda.

Jentene trekker frem sosialisering som den viktigste grunnen til å delta på arrangementene. Utveksling av kontaktinformasjon og artige samtaler preget store deler av kvelden på Chateau Neuf.

— Jeg har møtt flere nye venner på slike arrangementer og har fortsatt kontakt med mange av dem, forteller Kawamura.

Erfaring er ikke påkrevd

 — Lavterskel er det viktigste, alle kan bli med. Derfor har vi fått hjelp fra frivillige i Strikk og Drikk, forteller Josef Hisanawi

Student Kak Fu Cheunh tok som mange andre en pause fra eksamensforberedelsene og dro på arrangementet i håp om å møte nye mennesker. Med hjelp fra frivillig Ville Norheim i Strikk og Drikk, kom hun godt i gang med sitt hjemmestrikkede pannebånd.

— Jeg har aldri strikket noe før og er glad noen er her for å hjelpe, sier student Kak Fu Cheunh. 

Norheim ble kontaktet i forbindelse med at SiO hadde behov for strikkeveiledere. Hen er selvlært og forklarer at man kan skape mye kreativt og forskjellig gjennom å strikke.

Kreative kreasjoner

Enkelte studenter har nødvendigvis mer erfaring enn andre og Stine Lind Hjemly er en av disse. Hun er godt i gang med å hekle skilpadde-julegaver til familie og venner. Stine har deltatt på Strikk og Drikk-arrangementer flere ganger, men er for første gang med på SiOs versjon av strikke-arrangementet.

Hjemly understreker at resultatet ikke alltid er det viktigste. Målet er å skape noe og utrykke seg selv. 

— Det er koselig med hjemmelagde gaver, man legger tid, krefter og omtanke i det, sier hun. 


Stine Lind Hjemly hekler skilpadder i julegave. Foto: Aina Brunborg Ihle

Hjemly påpeker at det å gjøre ting sammen, enten det er å lage noe eller å snakke sammen, er viktig. 

— Etter to år med korona er det bra å komme seg ut og treffe folk, fortsetter hun. 

Letter på presset

Haruno Eda forteller at det er viktig for psyken å møte nye mennesker, men at det ofte kan være skummelt å snakke med ukjente. Deltagerne mener at å drive med håndarbeid ved siden av gjør det lettere å bli kjent med folk. 

— Det fjerner litt av presset rundt det å sitte sammen med ukjente og snakke, når vi har noe annet å fokusere på i tillegg, sier Eda. 

Hun er fornøyd med kvelden og anbefaler arrangementet til de som ønsker å møte nye venner i en rolig atmosfære.

— Alle kan komme, man trenger ikke engang kunne noe, avslutter hun.

Arrangørene håper at deltagerne skal oppleve å kunne møtes i trygge omgivelser uten å føle på ubehag. 

— Det viktigste er å møte opp og være åpen, sier Hisanawi.