En utsikt til pensum. FOTO: Kjersti Haaland

Studenter vender vonde vaner

Mange førsteårsstudenter har ikke hatt normal skolegang siden koronapandemien inntraff. Nå er en ny hverdag i vente.
Mandag, 28 november, 2022 - 12:25

Jovana Pesut (20) går første året på kjemiingeniør og bioteknologi på OsloMet. Som mange andre har hun begynt å studere før første gang i høst.

— Det har vært interessant, men ikke som jeg forventa. Jeg ble positivt overraska, sier hun.

Hun forteller at fadderuken var litt problematisk. Noen av fadderne ville ikke ha forkurselever som fadderbarn, og da havnet hun i en ordning der hun ikke var i gruppe med noen fra klassen sin.

— Men jeg har vært heldig, for første dagen kom jeg veldig tidlig og da snakket jeg med folk fra klassen min før fadderordningen. Og den dag er vi fortsatt venner, og det er veldig nice.

— Hva har vært det beste med å begynne å studere?

— Jeg tror det er å komme tilbake til de rutinene jeg hadde på videregående, ettersom jeg har hatt friår. Og da har jeg fått litt mer motivasjon til å fortsette med det jeg stoppa med i friåret.

Noen av utfordingene Pesut støtte på var det å klare å ha gode rutiner, og å finne en god studieteknikk der hun kan gjøre alt hun skal gjøre og fortsatt ha tid til å ha det gøy på fritiden.

— Så du trengte å gå på folkehøgskole for å tenne realfagsflammen i hjertet igjen?

— Ja, det var noe jeg virkelig trengte.


Jovana Pesut trengte å komme tilbake til rutinene sine. FOTO: Regine Aastrup Lia 

Viktig med gode rutiner

— Hvordan var det å gå fra korona til et rolig folkehøgskoleår til en krevende studiehverdag?

— Egentlig så har jeg jo vært litt gira på å starte etter folkehøgskole siden jeg har fått slappe av og sånt, men jeg kjente ikke egentlig på det presset og stresset før nå, rett før eksamen, sier Pesut.

—Hvordan synes du det er å ha eksamen nå etter å ikke ha hatt eksamen på videregående skole?

— Jeg synes det er veldig skummelt. Jeg går rundt med en skikkelig ekkel følelse hele tiden.

Hun forklarer at hun føler at hun ikke har nok tid til å forberede seg ordentlig siden hun stresser så mye, og glemmer ting hun egentlig kan.

Men Pesuts optimisme har vært en stor hjelp.

— Jeg gikk bare ut ifra at jeg kunne, rett og slett. Det gav meg selvtillit, og så gikk det fint.

— Så vil du si at du har hatt gode opplevelse med å begynne å studere?

— Ja, men jeg har ikke en så god opplevelse nå, rett før eksamen. Men generelt har det vært bra. Jeg har fått meg masse gode venner, så det føler jeg at jeg har vært heldig med.

Mye å lære

En annen fersk student er Kjersti Haaland (20) fra Karmøy. Hun går første året på sykepleiestudiet på VID Vitenskapelige Høgskole. I likhet med Pesut er hun glad for å komme inn i en rutine igjen.

— Det har vært veldig lærerikt og gøy å komme inn i en rutine igjen, og å føle at jeg gjør noe hver dag. Jeg føler jeg er på rett sti. Jeg føler at jeg har litt mer peiling i livet.

— Hva har vært utfordrende?

— Mye. Det å være alene for første gang, og å måtte klare alt selv, og at studiet er litt krevende på sine måter, og at man må fikse det selv, da. Og lære mye på en gang. Veldig mye å lære, på en gang, sukker Haaland.

Hun forteller at de har så mye pensum at foreleserne anbefaler dem å lese fem timer hver dag, så de kan komme gjennom alt de må lese.

— Det er litt urealistisk for mange, å lese så mye. Mye av det er litt unødvendig synes jeg, for de som bare vil en retning på studiet.

Selv vil hun jobbe med kirurgi og anatomi.


Kjersti Haaland har mye å lære - og på kort tid. FOTO: Regine Aastrup Lia 

En vanskelig balanse

Haaland flyttet inn i et kollektiv med bare fremmede i august. Det å bo alene for første gang har vært utfordrende, selv om hun så frem til det da hun fremdeles bodde hjemme.

— Jeg tenkte at nå får jeg gjøre ting selv, og bestemme selv. Jeg er veldig selvstendig, men det er krevende. Å komme hjem og måtte lage middag hver dag, lage rutiner, og komme overens med kollektivet.

Det sosiale har også vært vanskelig å håndtere for Haaland, nettopp på grunn av all lesingen hun må gjennom.

— Det er jo litt det at jeg må lese så mye, og hvis du har vennskap å opprettholde, så er det vanskelig å balansere alle. Og liksom å tenke på andre enn deg selv, fordi man går gjennom så mye stress selv at man tenker sånn «åja, andre folk trenger faktisk meg», forteller hun.

— Ett ord - greit

Den stressende eksamensperioden fikk en brå start for Haaland, da hun hadde en brutal opplevelse på sin første eksamen.

— Jeg glemte å ta med meg ID, og så ble jeg skjelt ut foran alle. Og så begynte jeg å gråte rett før eksamen i en stor sal. Jeg var allerede stressa, og så fikk jeg kjeft. Det var ikke en god opplevelse.

—Men jeg har kommet meg gjennom to, og nå har jeg to igjen, og jeg føler at man bare må hoppe ut i det for å vite hva du går inn for.

Haaland har dommen klar for det snart fullførte semesteret.

— Hvordan har det vært å begynne å studere?

— Jeg synes ikke at det har vært forferdelig. Jeg synes at jeg har håndtert det ganske greit. Det har gått greit. Ett ord – greit.

Til neste semester mener Haaland at hun kan bli bedre på planlegging og rutiner.

— Ikke bare stå opp og være sånn «kanskje jeg leser i dag», «kanskje jeg gjør noe i dag». Ikke bare sitte på sofaen, og så bli sittende der. Bare se på livet mitt og tenke «hva vil jeg gjøre i dag?».