Flere demonstrerer mot boring i Wistingfeltet foran Stortinget i forbindelse med klimatoppmøtet. Foto: Synne Folstad Moen

COP27 er i gang

6.november startet COP27, FNs klimatoppmøte i Egypt, hvor flere land samles for å diskutere hvordan vi best kan begrense global oppvarming. 
Tirsdag, 8 november, 2022 - 11:05

Ifølge FNs nettsider er klimatoppmøtet en møteplass hvor land fra hele verden samler seg for å samarbeide om klimatilpasning. I år avholdes det 6.-18.november i Sharm el-Sheik i Egypt, og et sentralt tema i forhandlingene i år vil være hvem som skal holdes ansvarlig for å finansiere tap og skade som klimaendringene påfører. Det vil si at det stilles krav til de rike landene som bidrar mest til global oppvarming, om å betale for ødeleggelsene som treffer fattigere land hardest. 

Bioingeniørstudentene Angelo San Pedro, Oda Jøntvedt og Alba Hess håper Norge vil bidra med økonomisk støtte til land som trenger hjelp i klimakrisen vi går imot. 

– Jeg forventer også at Norge skal klare å minske utslippene sine selv, sier Jøntvedt. 


Studentene Alba Hess (f.h.), Oda Jøntvedt og Angelo San Pedro håper Norge bidrar med økonomisk støtte i klimadiskusjonen. Foto: Synne Folstad Moen

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim sier i en pressemelding fra regjeringen, at Norge skal tredoble sin bistand til utviklingsland som ber om hjelp til å tilpasse seg klimaendringene. 

Studentene nevner at klimatoppmøtet ikke er noe de har fått med seg så mye om, noe de syns er veldig dumt. Fjorårets klimatoppmøte ble omtalt som tiårets viktigste, og den siste sjansen for menneskeheten. Da ba FN alle landene om å trappe opp sine nasjonalt fastsatte klimamål, noe som svært få land klarte og vi fortsatt er på vei mot 2,5 grader oppvarming. Derfor er pessimismen stor frem mot COP27 (klimatoppmøte), sier nettsiden til FN. Likevel er årets møte viktig for å forhandle frem sterkere klimatiltak og holde hverandre ansvarlig. 

Norges innsats


Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) Foto: Pressebilde/Regjeringen

På fjorårets klimatoppmøte sluttet Norge seg til helseprogrammet som skulle styrke helsesystemer, så de er i stand til å møte klimaendringer og oppfordre landet til å kutte utslipp fra helsesektoren. I 2018 sto helsesektoren for ca. 5 prosent av Norges klimagassutslipp, og innen 2030 ønsker regjeringen å kutte norske utslipp med 55 prosent. Rett før toppmøtet meldte Norge inn at de forsterker målet sitt. 

Jøntvedt, Hess og San Pedro håper ikke programmet påvirker helsetjenesten. 

– Jeg vet egentlig ikke helt hva det går ut på, jeg føler ikke vi har fått vite så mye om det, sier San Pedro. 

 

Oljeborring og gruvedrift

Rett før klimatoppmøte i Egypt har det vært store diskusjoner i Norge om hvordan regjeringen legger opp til dumping av gruveavfall i Førdefjorden, samt Equinor som ønsker å pumpe opp olje fra det uberørte oljefeltet Wisting i Barentshavet. Flere mennesker har blant annet demonstrert foran Stortinget i sammenheng med oljeboring i Wisting rett før klimatoppmøte. 

Studentene forstår likevel litt hvorfor man ønsker å borre etter olje.

– Jeg kan skjønne det med tanke på økonomien, men det er en ting å pumpe opp fra der det allerede er boret, og bore etter nytt og ødelegge for det biologiske mangfoldet, sier Hess.

Emneord: 
Tags: