MOVEMBER: denne måneden prøver gutter og menn verden over å gro en fyldig bart. Foto: Tina Ommang Stensbye

Studentenes tanker om Movember

Å la barten gro en hel måned er ikke like lett for alle.
Mandag, 7 november, 2022 - 13:18

Hvert år øker fokuset på menns helse gjennom hele novembermåneden. En måte å vise sin støtte til aksjonen er å la barten gro, noe studenter ved OsloMet har ulike tanker om.

– Stille snakk

Student Herman Kittelsen forteller til Journalen at han ikke har tenkt å gro barten i år. 


Herman Kittelsen synes det er fint at man kan støtte en sak uten å måtte si noe, selvom han ikke gror barten denne måneden. Foto: Tina Ommang Stensbye 

– Jeg kan ikke gro en bra nok bart, sier Kittelsen.

Likevel synes han at det er en viktig sak, og at det er en fin måte å vise støtte på. Han forteller at symbolet ved å se flere barter utover i måneden gjør at man tenker mer over det. Barten blir et symbol på at du støtter en sak, og på denne måten blir det en “stille snakk” om at man støtter hverandre.

Vil se resultatet

Ask Hundhammer Christiansen er også student ved OsloMet, og har tenkt å slenge seg på den symbolske aksjonen. Han ønsker ikke å barbere bort barten, selvom han ikke vet hvordan resultatet blir. 


Ask Hundhammer Christiansen synes det er fint å vise støtte til menn, på samme måte som Rosa sløyfe gjør for brystkreft. Foto: Tina Ommang Stensbye

– Jeg har aldri prøvd å ikke barbere den bort, så vil se hvordan det blir, forteller Christiansen. 

Han forteller at han synes det finnes andre bedre måter å støtte slike saker på, men at det er et fint symbol. 

Fokus på menns helse

Movember-bevegelsen ble startet etter en utfordring innad en vennegjeng, i 2003 i Australia. Aksjonen går ut på å barbere bort skjegg og bart 1.november, for så å la det gro resten av måneden. Barten blir et symbol på å støtte prostatakreft, testikkelkreft, psykisk helse og forebygging av selvmord hos gutter og menn. 

Inne på hjemmesiden til Movember kan man laste opp bilder av progresjonen gjennom måneden, og oppfordre bekjente til å gjøre det samme. Deltakerne på bevegelsen kalles “Mo bros” og “Mo sisters”, og har siden 2003 finansiert mer enn 1250 prosjekter for menns helse, verden over.