Nicholas Magnusen (t.v) og Kine Bjerkholt diskuterer om de vil ta en oppfriskningsdose eller ikke. Foto: Synne Jørgensen

Studenter om oppfriskningsdose mot covid-19

Forrige fredag meldte FHI at det var mulig for alle personer mellom 18 og 64 å ta en oppfriskningsdose. Det er delte meninger blant studenter om de vil gjøre det eller ikke.
Fredag, 25 november, 2022 - 11:42

Det har tidligere blitt formidlet at personer mellom 18 til 64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp bør ta en oppfriskningsdose før høst- og vintersesongen 2022. Nå åpnes det også opp for andre å ta en oppfriskningsvaksine. 

Delte meninger

Kine Bjerkholt (26) og Nicholas Magnusen (28) studerer ergoterapi på OsloMet. De har begge tatt to koronavaksiner og vært igjennom sykdom i løpet av det siste året. 

– Jeg tror at jeg kommer til å vaksinere meg. Både for å beskytte andre, men også for å slippe å gå gjennom en så kraftig sykdom som jeg gikk gjennom i fjor, sier Kine. 

Hun forteller at hun ble veldig syk av covid-19 og endte opp med å bli slapp lenge etter sykdommen hadde avtatt. 

Begge er enige om at hvis koronabølgen eskalerer, så ønsker de å ta en ny vaksinedose. Da Jouralen spør om de er redd for en ny nedstenging av samfunnet er det mer delte meninger. Nicholas er ikke spesielt redd for en ny nedstenging og velger å kose seg i hverdagen. Kine er derimot mer redd for en ny nedstenging.

– Det er fint å ha muligheten til å gå ut. Man har jo muligheten til å stenge seg inne om man vil det, forteller Kine. 

Bare hvis nødvendig

Jørgen Hansen (24) og Josten Grutle (25) studerer faglærerutdanning i kroppsøving og  idrettsfag hos OsloMet. De ønsker ikke å ta en ny dose med mindre det er nødvendig. 

– Det kan hende jeg får tilbud gjennom jobben, da kan jeg ta en ny dose. Men jeg kommer ikke til å oppsøke det selv, sier Jostein. 

Begge har vært smittet av korona tidligere og har tatt to vaksinedoser.

– Jeg har hatt korona og det gikk helt greit, forteller Jørgen. 

De to studentene er ikke redde for en ny nedstenging, men hadde syntes det hadde vært veldig kjipt om det skulle skje. Selv om de i utgangspunktet ikke ønsker å ta en ny dose, så er de ikke helt fremmede for tanken heller.

– Hvis jeg er en fare for andre, så vil jeg ta en vaksinedose til, konkluderer Jørgen. 


Jostein Grutle (t.v) og Jørgen Hansen ønsker ikke å ta en oppfriskningsdose. Foto: Synne Jørgensen

Er for de som selv ønsker

SiO Helse skriver at all vaksinering av studenter i Oslo mot covid-19 skjer i regi av Oslo kommune, ved kommunens vaksinasjonssenter. De forteller at de ikke har fått noen oppgaver fra kommunen i forbindelse med det nye tilbudet for oppfriskningsdose. SiO Helse skriver også at de følger FHI sine råd når de gir pasienter råd om vaksiner. 

FHI skriver på sin nettside at selv om det åpnes opp for at flere kan ta en ny oppfriskningsdose, så betyr det ikke at de mener at alle i målgruppen skal ta en ny dose. De skriver også at risikoen for alvorlig sykdom i denne aldersgruppen er lav, og at nytten av en ny oppfriskningsdose vil være begrenset. Dette er fordi vaksinasjonsdekningen er høy og mange i tillegg relativt nylig har gjennomgått infeksjon. 

Emneord: