MYE HISTORIE: Thanksgiving dreier seg ikke bare om god mat og hygge. Det er også mye historie knyttet til den amerikanske høytiden. FOTO: Ms Jones from California, USA.

Amerikaner om Thanksgiving i Norge: – Sett deg inn i historien

24. november feires den amerikanske høytiden Thanksgiving. Mange glemmer likevel det historiske bakteppet til høytiden.
Fredag, 25 november, 2022 - 22:10

Hva er egentlig Thanksgiving?

I USA feires thanksgiving vanligvis fjerde torsdag i november og faller i år på 24. november. Dagen regnes som den største familiehøytiden i landet, hvor blant annet skoler holder stengt.

Feiringen går tilbake til pilegrimsfedrenes første høsttakkefest 1621, men har nå stort sett mistet sitt religiøse preg. Kilde: snl.no

Norge har tatt mange merkedager fra USA: Halloween, Valentine´s day og Black Friday for å nevne noen. Det er likevel én viktig amerikansk høytid vi ikke har adoptert her i Norge, nemlig Thanksgiving. 

– Sett deg inn i historien

Ellen Peterson kom til Norge fra Minnesota for 5 år siden, og har feiret Thanksgiving hele livet. Hun mener folk ikke kan nok om historien bak høytiden.

– Man har jo hørt historien om hvordan pilgrimmene og det amerikanske urfolket blir venner og spiser et måltid sammen. Dette tror jeg er løgn. Vi vet jo at amerikanere bor på «stjålet» land og at mange av det amerikanske urfolket ble drept, forteller Peterson.

 


FRA USA TIL NORGE: Ellen Peterson skulle egentlig være i Norge i ett år. Hun likte seg godt, og er nå på femte året. Her står hun foran et kart av hjemstaten Minnesota. FOTO: Hannah Luna Egeland Micalsen

Peterson mener at høytiden er viktig for å minnes det amerikanske urfolket, og ikke bare møtes for å spise en god middag. Peterson synes likevel at det er en fin høytid, ettersom den gir rom til å uttrykke takknemlighet. I tillegg er høytiden knyttet til gode måltider med venner og familie. 


KLASSISK: Slik kan et klassisk Thanksgiving-måltid se ut. Mange bruker hele dagen på matlaging, og kalkun er svært populært. FOTO: Ellen Peterson

Hun forteller at hun forstår at nordmenn har lyst til å feire høytiden, men oppfordrer til å ikke bare la det handle om god mat og fest. 

– Om man skal adoptere en høytid som dette, så er det en flott mulighet til å lære noe om den. Sett deg inn i historien. Hvis nordmenn ønsker å feire høytiden, kan de jo ta det et skritt videre og lære litt mer om samefolket for eksempel, sier hun.

Mer Thanksgiving i Norge

Sifo-forsker Virginie Amilien ser tendenser til at vi adopterer merkedager fra USA, særlig halloween.

– Vi ser det på nordmenn som har bodd i USA, også: Halloween er en så vanlig merkedag der og en del av amerikansk kultur. Det er ikke overraskende at amerikanere i Norge fikk behov for å feire den, sier Amilien til Forskning.no.

På e-post til Journalen forteller Amilien at hun regner med at de som feirer Thanksgiving i Norge har tilknytning til USA på en og annen måte. Høytiden skiller seg fra blant annet Halloween, ettersom den har et historisk bakteppe.

– Jeg regner med at det feires litt i Norge siden mange har en eller en annen amerikanske tremenning, skriver hun. 

 

Emneord: