Ikke alle er like fornøyde med Oslo i juletida. Foto: Vanja Krøvel

Trønder er skeptisk: — Det e så dålig fæstkultur i Oslo

Mange som flytter til Oslo tar med seg patriotismen fra hjemstedet, og trønderne er intet unntak.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 12:58

Jula nærmer seg og for innflytterne i Oslo kan lengselen hjem til jul kjennes. En av folkegruppene som kjenner på hjemlengselen er oslo-trønderne. 

— Oslo e en by som alle andre, men den e åsså større. Det e så my koseligar hjem i Trøndelag, mener Mari (20). 

Hun flyttet til Oslo for et halvt år siden, men har valgt å reise hjem til Trondheim for å skrive hjemmeeksamen. Når hun først har litt fri fra jobb og forelesning er det like greit å ta det i Trondheim. I juletida er det særlig familien, lokalmiljø hun savner.

En annen trønder som kjenner på hjemlengsel i juletida er Sofia (22). Sofia har i likhet med Mari tilbrakt mange år i Trondheim, men kommer orginalt fra Fosen, en drøy halvtime med ferge. Men i motsetning til Mari er det ikke nødvendigvis bare å lengte hjem til familie og lokalmiljø som gjør at hun vil ut. Det Lein savner aller mest er å ikke befinne seg i Oslo. Hun har særdeles lite positivt å si om byen. 

— Trøndelag e så my meir jovialt, folk er litt hyggliar. I Oslo e det itj nå brorskap, og det virke som om all tror den er verdt så jævli my, mener Sofia. 

Julebrus til 200 kroner

Sofia og Mari er tydelig ikke de eneste trønderne i Oslo som savner enkelte elementer ved Trøndelag. Hvert år legges det ut innlegg på facebook, twitter, og reddit med desperate trøndere som vil finne trøndersk julebrus. Og i år har det blitt lagt ut trøndersk julebrus til 200 kroner på finn.no, tross orginalpris på drøye 40.  Dette virker altså å være en utbredt problematikk for Oslo-trøndere med hjemlengsel. Gabrielsen er en av de som er heldige nok til å ha fått tak i “riktig” julebrus. Samtidig føler hun at det ikke er det samme. Fordi hun kan ikke gå i butikken og finne sin julebrus. Hun ville absolutt ikke betalt 200 kroner for den. 

— Nei så my penga har æ itj på studentkontoen. Det hadd vært å gå litt hardt ut, sier Mari. 

Så mye penger på studentkontoen har heller ikke Sofia. Hun har brukt de siste to årene sine i Oslo på å lete etter “riktig” julebrus. Nå har hun fått seg en i kjøleskapet som hun sparer til første desember. Om hun skulle trenge flere, mener hun at hun skal klare å holde seg til romjula. 


Julebrusen skal ikke Sofia drikke før første desember. Foto: Vanja Krøvel

Træge trønder 

— Du føle at ting går litt saktar i Trøndelag. Det er litt mer behagelig tempo. Man får gjort mer i Trondheim enn i Oslo, sier Mari. 

Når ting ikke er så langt unna hverandre blir det kanskje lettere å ta ting med ro. Fordi selv om Trondheim er Norges tredje største by, er sentrum betraktelig mindre enn Oslo, på kun en kvadratkillometer. Gabrielsen har en svært god assosiasjon til “træge trønder” stereotypen. Fordi når tempoet er roligere kan hun ta seg tid til flere ting, og stressmomentene i Oslo finner hun ikke hjemme. 

Sofia er enig i at tempoet er høyere i Oslo. Samtidig synes hun “fast-pace” storbyen fungerer som et møtepunkt for folk fra hele Norge. Dette er imidlertid det eneste positive hun har å si om Oslo. 

— Det kan henn det bare e storbyfølsen. Men æ har itj nå problem med å bo i by. Det e mang muligheta, og Oslo e jo et møtepunkt for all, sier Sofia. 

— Oslo har stemninga av en kjedebutikk

Begge trønderjentene mener Oslo ikke har den samme sjarmen som hjemstedet. Særlig julemarkedet trekker Mari frem som et eksempel på hvordan Oslo oppleves som annerledes. Hun mener julemarkedene i Oslo ikke gir julestemning og trekker frem det robotiske elgehode i Jul i Vinterland som et eksempel.

— Det e nå mainstream, fake-amerikansk over det hele. Det e så anneledes enn det klassiske julemarkedet, sier Mari. 

Sofie er som tidligere svært lite positiv til hva Oslo har å tilby på julemarked-fronten. 

— Folk står tett i tett. Det e så stappa at du itj kan vær dær. Fylt med komersiell dritt, mener Sofia. 

— Oslo har stemninga av en kjedebutikk. Oslo e bare en stor kjede med unntak av Grønland, Grensen og Løkka, sier hun. 

Det eneste stedet hun kan nevne som oppleves som koslig i farten er Telthusbakken. Men den mener hun er fin fordi den minner om Bakklandet i Trondheim. 

Julebord uten 60% flaska 

En klassisk bit av norsk jul er det klassiske julebordet. Og dersom man skal tro på stereotypiene av trøndersk drikkekultur, så vil det kanskje være en stor forskjell trønderjentene kan ha merket seg. De fleste mulighetene Mari har hatt til å oppleve julebord har imidlertid blitt forhindret av koronapandemien, men hun har en opplevelse hun har lagt seg merke til. 

— På julebord i Oslo dro vi ut etter å ha spist. Om det hadd vært i Trondheim, så hadd vi nok kun vært på et lokale, sier hun. 

Sofia mener den største forskjellen ligger i drikkekulturen. 

— Det e så jævli rævva festkultur i Oslo. Folk her kan ikke å drikk. Dem tar en øl så er dem ferdig, mens æ sitter der med 60% flaska og lure på når festen skal start, sier Sofia. 

De fleste julebord har ryktet på seg for å inneholde store mengder alkohol, og kanskje en sex-skandale eller to. Mange har kanskje også lagt merke til at mange av de store sex-skandalene i norsk offentlighet har trøndersk opphav. Det kan derfor føles som om trønderne er grovere i beruset tilstand. Trøndere i Oslo kunne kanskje derfor tenkes å savne sex-skandaler på julebord i Oslo, men Sofia avkrefter dette. Ifølge henne er ikke trønderne grovere enn resten av Norge. 

— Det e bare å sjå på russen. Bussan og sangan er jo like grove dem, sier Sofia.

Hun funderer på om trønderne kanskje havnet mer i rampelyset fordi det passer inn i stereotypien om irriterende trøndere. 

— Sjå for dæ en irriterende karakter som e træg eller småslem, da e det femti-femti sjanse for at det enten e en nordlending eller en trønder. Så når du e fra Oslo e det det du sitt igjen med, påpeker Sofia. 

 

 

Emneord: