Stiller seg opp ved snackbaren før filmvisning. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute

Truet av voksende strømmetjenester?

Strømmetjenester vokser og vosker, men blir fortsatt ikke det samme som film på kino. Tilskuerne på den store kinodagen sier seg enig.
Søndag, 6 november, 2022 - 16:07

I dagens digitaliserte samfunn har mange blitt ganske avhengige av teknologien og dens lettvinthet. Det å sette på en film eller serie på Netflix på pc-skjermen mens man scroller gjennom TikTok på telefonen samtidig, kan nok mange kjenne seg igjen i.

SSB viser til at 66% av nordmenn abonnerer på strømmetjenesten Netflix. I tillegg låner ofte familie og venner hverandres kontoer. Når dette er så utbredt hvorfor velger man fortsatt å dra på kino?

En sosial begivenhet

Vennegjengen Christian, Patrice og Emily har nettopp sett den fransk/nederlandske filmen “Close” på Vega Scene sin variant av den store kinodagen. De deler sine opplevelser av filmen. 


Fra venstre: Emily Nguyen, Partice Geffroy og Christian Berger. Filmen har vært en emosjonell berg-og-dalbane for vennegjengen. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute 

— Det var sånn emosjonell rullebane, rollercoaster. Veldig opp og ned. Lenge siden jeg har vært så sliten etter en film, konstaterer Christian

De legger til at de ikke drar på kino særlig ofte, men at den store skjermen, bedre lyden og det sosiale samholdet er gode grunner til å dra. 

— Folk går jo ikke på restaurant på grunn av maten. Og det er vel ikke fordi man nødvendigvis skal se den filmen, bare for å gå litt ut og se folk. Ha en unskyldning til å treffe noen, reflekterer Patrice.

Inntrykkene av å se film på kino blir også sterkere. 

— Du kjenner den stillheten i salen hvis det er sånne emosjonelle scener, sånn som det var i denne filmen her. Så er det jo sterkere inntrykk når 50 eller 100 andre opplever det samme samtidig, nevner Christian. 

Ragnhild Pedersen, som er Vega Scene sin markeds- og programrådgiver snakker om kino som en slags begivenhet.


Pedersen er svært fornøyd med den store kinodagen på Vega Scene. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute 

— Jeg tenker at det er en helt annen type opplevelse. Du gjør noe. Du går liksom ut av huset, drar et sted. Kanskje møter noen venner, eller drar alene. Hjemme får du plutselig et varsel på mobilen og du kan sette filmen på pause. Mens her er du liskom bare deg og filmen. Det er nesten det eneste stedet igjen hvor du ikke kan bli forstyrret, sier hun. 

Hyller film

Den store kinodagen har vært en landsdekkende hyllest av film siden 1987, og arrangeres første lørdag i november. Pedersen forteller om forberedelsene de har gjort på Vega Scene til denne dagen, og hvorfor de har valgt ut akkurat disse filmene. 

— Vi har to førpremierer, prøver å gjøre litt ekstra rundt det. Også har vi skaffet mer film enn det vi pleier, så vi åpner tidligere og stenger en time senere. Dette er jo en sånn dag der folk ser det de ikke har fått sett, og mange ser 3-4 filmer på hele dagen. Vi har valgt ut det som vi tenker at folk har lyst til å få sett. Både gamle og nye ting, forteller hun.


Plakater for noen av filmene som vises denne dagen. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute 

Hun nevner også at målet og profilen til scenen spiller en stor rolle. 

—  Vi har litt det ekstra fokuset på kvalitetesfilmen. Litt mer andre type film og ikke så mye blockbuster- og popcornkino, sier hun og ler. 

Hun håper at Vega Scene kan være en møteplass der man både kan se film, men også ta seg et galss vin, en matbit, eller henge med venner. Ellers gleder hun seg over å se folk samles for å se film. 


Hyggelig stemning med dempet lys og folk som mingler. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute 

— Det er liksom gøy at det er en dag som alle kjenner til og tenker at, ja da skal jeg gå og få sett litt film, sier hun fornøyd. 

Det tyder på, at selv om strømmetjenester og Netflix er hovedkilden til folks underholdning i hverdagen; bringer film på storskjerm en helt annen form for opplevelse, som ikke kan erstattes av et enkeltklikk på PC-en i fanget. 

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: