Det er uenighet om likelønn for menn og kvinner blant OsloMet studenter. Foto: Karolina Rusov-Hansen

Uenighet om likelønn

Etter 17. november jobber kvinner gratis ut året ifølge Unio. Studenter på OsloMet er derimot uenige om menn og kvinner burde få samme lønn.
Torsdag, 24 november, 2022 - 11:40

Ifølge Unio (Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning) tjener kvinner i gjennomsnitt 87,9 prosent av det menn gjør. Basert på disse tallene har de regnet ut at fra 17. november i år jobber kvinner gratis ut året. Journalen har spurt studenter som tar høyere utdanning om hva de synes om tallene.


Bioingeniørstudent Oda Jøntvedt (19). FOTO: Karolina Rusov-Hansen

Oda Jøntvedt (19) studerer bioingeniør på OsloMet, og ble skuffet da hun hørte tallene for første gang. 

– Jeg synes det er en skremmende tanke, det er jo over en måned til årsslutt, sier Jøntvedt. 

Hun forklarer at det er noe hun kommer til å ha i bakhodet når hun skal ut i arbeidslivet selv, og at hun håper at forskjellen blir mindre til da. 


Dataingeniørstudent Tobias Stien (19). FOTO: Karolina Rusov-Hansen

Skal ikke alltid være likt

Dataingeniørstudent Tobias Stien (19) forteller at han ikke kan så mye om temaet, men at det etter hans mening er noen tilfeller der forskjellig lønn er fortjent. 

– Nå er VM i gang, og fotball er det største eksempelet på et sted hvor det bør være forskjell i lønna til menn og kvinner. Det handler om ytelse og tiltrekning, og herrefotball har et mye større publikum enn damefotball. Dette betyr at de får inn betraktelig mye mer penger enn damefotballen gjør, noe som gjør at de dermed tjener mer enn damene, sier han. 

Han legger til at selv om han mener at det finnes unntak, burde kvinner og menn tjene det samme når kjønn ikke påvirker arbeidskvaliteten. 


Fysioterapistudent Ørjan Indgul Skogset (20). FOTO: Karolina Rusov-Hansen

Ørjan Indgul Skogset (20) spiller i eliteserien i volleyball ved siden av fysioterapistudiumet, og er enig i at det er engasjement fra publikum som bestemmer lønna til idrettsutøvere. 

– Selv om jeg spiller i eliteserien og er gutt, tjener jeg ingenting på å være idrettsutøver. Det er mangel på engasjement rundt volleyball i Norge, noe som resulterer i at man ikke kan tjene på det uansett om man er mann eller kvinne, sier han. 

Han forteller videre at han synes at utsagnet fra Unio er for generaliserende, og at det drar alle under samme kam. 


Mari Føsker (22) studerer utviklingsstudier. FOTO: Karolina Rusov-Hansen

Ser en trend

Mari Føsker (22) studerer utviklingsstudier på OsloMet, og er rask på nevne trenden til høstens streiker da hun blir spurt om sin mening om utsagnet. 

– De fleste yrkene som har vært i streik i høst er kvinnedominerte yrker. Det føler jeg viser mye i seg selv, sier hun. 


Emma Samways (23) studerer utviklingsstudier. FOTO: Karolina Rusov-Hansen

Venninna Emma Samways (23) nikker mens Føsker forteller, og sier seg enig. Hun legger til at hun synes det er kjipt at tallene viser det de gjør, og at hun skulle ønske tallene var annerledes. 

Emneord: