STOR INTERESSE: Aadne Aasland forteller om hvordan de er overveldet over interessen for nettverket UKRAINETT. Foto: Julie Solvin Jacobsen

– Jo lenger Russland blir, jo verre!

"Russlands okkupasjon og Ukrainas respons" var temaet på foredraget til UKRAINETT på OsloMet, mandag.
Mandag, 28 november, 2022 - 22:02

Forskernettverket UKRAINETT er godt i gang med deres todagers seminar. Mandag fikk de besøk av forsker Tatiana Zhurzenko fra Ukraina som snakket i detalj om hvordan okkupasjonen påvirker Ukrainas samfunn.

Seminaret er i utgangspunktet lukket, men foredraget fra Tatiana Zhurzenk var åpent for alle som ønsket å delta.

– I dag fikk vi besøk av stjerneforsker Tatiana Zhurzenko fra Ukraina, hvor hun snakket om forskningen sin og den pågående krigen. Når vi har en såpass ressurs som kommer, måtte jo arrangementet være åpent for alle!

Det sier arrangør for konferansen, og forsker ved OsloMet, Aadne Asland. 

– Hun har forsket på Ukrainsk samfunn i veldig mange år. Hennes felt er Ukraniske grenser, og mennesker som bor der, opplyser Aasland


STORSLAGENT FORSKERBESØK: Ukrainske Tatiana Zhurzenko tok turen fra Berlin for å prate foran det norske forskningsnettverket mandag. Foto: Julie Solvin Jacobsen

Aadne Aasland forsker på sosial velferd, migrasjon, etnisitet og mangfold, med fokus på Russland, Ukraina og det baltiske hav. I februar dannet han og et større forskerteam “UKRAINETT”, som en reaksjon på krigshandlingene i Ukraina.

Mandag hadde UKRAINETT sin aller første samling, til glede for flere interesserte. 

– Vi trodde det kun ville være 15–20 stykk som kom til å være interessert i nettverket vårt. Vi består nå av over 60 stykk fra hele Norge, opplyser Aasland.

UKRAINETT forklart 

  • UKRAINETT er et forskningsnettverk dannet som en reaksjon på Russlands invasjon av Ukraina.
  • Nettverket består av 60 forskere fra hele Norge.
  • Nettverket er ment som å være en “hub” for Ukrainske forskere og akademikere som for øyeblikket lever i Norge på grunn av den pågående krigen.
  • UKRAINETT ønsker å styrke formidlingen av ukrainaforskningen til allmennheten.

Les mer om UKRAINETT på deres offisielle nettside her.

Kilde: OsloMet og UKRAINETT 


Aadne Aasland under seminaret mandag. Foto: Julie Solvin Jacobsen

– Ukraina må tilpasse seg

Foredraget tok for seg konsekvensene av okkupasjon, og reaksjonene til Ukraina, i detalj.

– Jo lenger Russland oppholder seg i de okkuperte områdene i Ukraina, jo vanskeligere blir det med gjenerobring og integrering, opplyser Zhurzenko til forsamlingen.

Eksempler Zhurzenko referer til, er utdannings- og helsesektoren. Skolene sliter med ødelagte bygg og fraflyttede elever og lærere. De okkuperte områdene har måtte tilpasse seg med hjemmeskole. Sykehus som ligger i ruiner har ført til at man tyr til helsepersonell man har blant venner og familie. 

– Det venter enda flere utfordringer for Ukraina fremover, sier Zhurzenko. 


ENGASJERT: Ukrainske Bohan Cherkas (36) gleder seg til fortsettelsen av seminaret til UKRAINETT. Julie Solvin Jacobsen

– Det var en god start 

Deltager og forsker Bohan Cherkas (36) er en av flere forskere som skal holde tale tirsdag. 

– Jeg skal holde tale i morgen om forskningen min. Jeg har sett på hvordan Midtøsten bidrar i krigen og hjelper Ukraina, forteller Ukrainske Cherkas. 

Cherkas gleder seg til flere gode diskusjoner med medforskerne. 

– Talen til Zhurzenko var en god start på disse to dagene. Nå får vi åpnet diskusjonen rundt russisk aggressitivet, og spesielt hvordan gjenerobre landområder, sier Cherkas til Journalen.

Han er heller ikke i tvil om hva som vil bli Ukrainas største utfordring ved gjenerobringen.

– En av de største utfordringene til Ukraina vil bli å ta tilbake landområder som ble tatt i 2014. Hvordan vi som samfunn skal håndtere forfalskede dokumenter, og hvordan skal vi fornye de offentlige institusjonene, sier Cherkas.

​ – Jo lenger Russland oppholder seg i de okkuperte områdene i Ukraina, jo vanskeligere blir det med gjenerobring og integrering for Ukraina. ​

Zhurzenko