ØSTKANTEN: Nyåpnede Manglerud bad føyer seg inn i rekken av kommunale bad på Oslo øst.

Utvannet svømmetilbud på Oslo vest

Alle kommunale, helårsåpne bad i Oslo ligger på Oslo øst. Det ønsker byrådet å gjøre noe med.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 09:56

14. november i år åpnet historiske Vestkantbadet på Sommerro hotell. Det heter at badet er åpent for alle. Men dersom du ikke bor på hotellet er adgangstiden begrenset, og inngangsbillett koster 250 kroner for voksne, og 200 kroner for barn. I Avisa Oslo kunne man lese om Frogner SVs leder som mente prisene var altfor stive. Men hva er egentlig tilbud til den som vil bade i Oslo?

«Det er synd at Oslo ikke har et bedre badetilbud. Vi utreder nå hvordan vi kan få til et bedre badetilbud i Oslo vest», skriver pressekontakt for Oslo byråd Beate Svenningsen til Journalen på e-post.

Ny svømmehall på østkanten

Vestkantbadet er ikke det eneste badet som har åpnet i høst. Splitter nye Manglerud bad, som åpnet i september, er byens nye kommunale svømmehall. Det er første gang siden 1983 at Oslo kommune bygger ny svømmehall. Enkeltbillett for voksne koster 150 kroner, og for barn opp til 17 år er prisen 25 kroner. Det er også rabatterte priser for student og honnør.

Manglerud bad føyer seg inn i rekken av kommunale bad på østkanten. Her finner du også Bøler bad, Furuset bad, Holmlia bad, Nordtvet bad, Romsås bad, Økern bad – og Tøyenbadet, som er under oppussing og planlagt ferdig i 2024. På vestkanten finnes derimot kun ett kommunalt bad, nemlig Frognerbadet, som kun er åpent på sommerstid. I år stengte det for høsten allerede 28. august.

Svenningsen skriver følgende om årsaken til at det er så få svømmehaller på vestkanten: «Mange av svømmehallene i Oslo har blitt bygget ut i takt med drabantbyutbyggingen på 60 og 70-tallet, så det er en del historiske årsaker til det. Tidligere eide kommunen Bislet bad og Vestkantbadet på Frogner, samt Sagene bad. Sogn bad var åpent for publikum, nå brukes det til idrett. På 2000-tallet var det en politisk diskusjon mellom høyre- og venstresiden i Oslo om det burde være en kommunal oppgave å eie badene. På denne tiden lot det borgerlige byrådet private bygge Røa bad, og Bislet bad ble solgt.»
 

Stivere priser på Oslo vest

Hvordan er dette relevant for den som vil svømme? Oslo kommunes svømmehaller har med god margin de laveste prisene. I tillegg er de kommunale svømmehallene mindre begrenset for allmennheten enn de private. 


DYRT: Vestkantetbadet er i dag en del av Sommerro, og har fått kritikk for å operere med stive priser. FOTO: Celina Ekholt

Adgang til Bislett bad koster 350 kroner, og i tillegg er prisen på nøkkelbånd 50 kroner. Tar du T-banen vestover finner du Montebello Bad og Trim der drop-in koster 340 kroner. På Athletica Domus koster en enkeltbillett for ikke-studenter 220 kroner, og store deler av bassenget holdes av til familiesvømming i helgene, samt til idrettslag, foreninger og kurs. Det rimeligste og mest tilgjengelige alternativet er Røa bad, som er en del av SATS, hvor drop-in for voksne i helgene koster 215 kroner.

I tillegg har Oslo Idrettslag svømming tilgang til basseng på Lovisenberg, Berg, Sagene, Sogn, Møllergata, men disse hallene er ikke åpne for drop in.

–Behov for bad i Oslo vest

«Byrådet legger fram en idrettsbehovsplan for bystyret annet hvert år. I denne står det at det er behov for bad i Oslo vest. Det har vært utredet om det går an å utvide tilbudet på Frognerbadet med et helårstilbud, noe som har vist seg teknisk vanskelig. Per i dag er det satt i gang en utredning for å få fram alternativer for å bygge bad i Oslo vest», skriver Svenningsen til Journalen.

På Oslo øst møter Journalen Diia Tohmaz, som jobber på Manglerud bad. Han forteller at han er ganske sikker på at badegjestene ikke kun er lokale, men at det kommer folk fra en større del av byen.

–Jeg jobbet tidligere på Tøyenbadet, og jeg ser flere av de samme gjestene her, sier Tohmaz.  

Han opplever at folk er fornøyd med det nye badet. Og legger til at i helgene er det spesielt fullt.

Emneord: 
Tags: