FEIRES: 21. november er verdens TV-dag. Foto: Sofie Sanni Nøstdahl

Verdens TV-dag: Kan man fortsatt feire?

Lineær-TV blir mindre og mindre populært, likevel mener FN at det verdens TV-dag er en viktig dag å feire.
Fredag, 25 november, 2022 - 10:41

Tirsdag 21. november er verdens TV-dag. FN beskriver dagen som en viktig markering for kommunikasjon og globalisering, mens ferske tall fra SSB viser at lineær-TV er på vei ut.

På vei ut

Hvert år blir det gjennomført en undersøkelse, Norsk mediebarometer, som viser nordmenns mediebruk. Undersøkelsen kartlegger hvilke medier vi bruker og hvordan, forskjeller mellom generasjoner og hvordan dette har endret seg over tre tiår.


STUPENDE TALL: Det er stor forskjellig fra 1991 og 2021. Tabell fra: SSB.no

Nye tall fra Norsk mediebarometer 2021 viser at kun 46 prosent ser på TV, medregnet direktesendt nett-TV. Undersøkelsen viser også at måten man konsumerer nyheter på har endret seg de siste årene. 

TV som et symbol

Selv om ferske tall viser at lineær-TV er på vei ut, mener FN at verdens TV-dag er verdt å feire.

Ifølge FN feirer man ikke selve TVen i seg selv, men heller symbolet den er på kommunikasjon og globalisering. FN mener nemlig at TV spiller en stor rolle i dagens samfunn, og at det som vises på TV kan ha stor påvirkning på samfunnet. 

FN beskriver TVen som en viktig informasjonskanal som kan påvirke og forme den offentlige debatten. Dette kan igjen påvirke politiske prosesser og avgjørelser.

Tallene fra SSB forteller likevel at unge bruker TVen i mindre grad til å få med seg nyheter. Det er nemlig sosiale medier som er hett for tiden. 

– De fleste unge får med seg nyheter via flere ulike kanaler, men 17 prosent oppgir at de kun får nyhetsinformasjon via sosiale medier, sier seniorrådgiver Emma Castillo Schiro, ansvarlig for undersøkelsen.

– Ikke dødt

Thomas Høiby er broadcast direktør i Mediebyrået Enklere Valg, og har 25 år erfaring fra TV-bransjen. Han markerer ikke verdens TV-dag selv, men mener at TV fortsatt er svært viktig.


TV-ENTUSIAST: Thomas Høiby er selverklært TV-slave. FOTO: Privat

Selv om andelen som ser på TV har gått ned, mener Høiby likevel at TV ikke er dødt. 

– Lineær TV som vi kjenner det i dag vil endre seg, men ikke dø på en stund. Den lineære delen vil nok også flytte seg mer over til online distribusjon på litt sikt. Det handler om endring av vaner og teknologi, forteller han.

Emneord: