I andre etasje på Deichmann Grünerløkka møtes ungdommene én gang i uka for tegneserieproduksjonen. Foto: Anna Trones

Verkstedet som bekjemper ensomhet

Tøyen tegneserieverksted har opplevd stor progresjon hos ungdommene i løpet av det siste året.
Fredag, 4 november, 2022 - 17:13

I fjor høst ble endelig ideén om verkstedet en realitet etter en lang tid med Corona-nedstengelse. Verkstedet drives av helt frivillig språkpedagoger og er et gratis tilbud for ungdom mellom 14 og 19 år. 


Ideen om tegneserieverksted utviklet Zivanovic sammen med andre språkpedagoger for fire år siden. Foto: Anna Trones.

Åpent for alle

En av språkpedagogene er Mirjana Zivanovic (40). Hun kan fortelle om de mange ungdommene som endelig har funnet et sted de føler seg trygge.

– Mange av ungdommene her har kun bodd i Norge i noen få år. Det er derfor så godt å se at de føler seg trygg på at de er velkommen her, sier 40-åringen.

Zivanovic forteller at verkstedets mål er å gi både flerkulturelle og etniske norske muligheten til å komme seg vekk fra gata eller vekk fra ensomheten inn i et trygt og sosialt sted.

– Da vi utviklet det pedagogiske målet til verkstedet fokuserte vi på at ungdommer med minoritetsbakgrunn skal føle seg velkommen her. Fordi om det passer for dem, så passer det for de fleste andre også.


Mens noen produserer alvorlige tegneserier, produserer andre morsomme. Foto: Anna Trones

Et sted å utrykke sine erfaringer kunstnerisk

– Noe som gleder meg, er at vi ser at ungdommene tør å utrykke sine tidligere opplevelser og traumer igjennom tegneserieproduksjonen, forteller Zivanovic.

Språkpedagogen forteller at her gjør det ingenting om man kan tegne eller ikke. Man får hjelp av både språkpedagoger til å formulere seg språklig og hjelp av en tegneserieekspert til å tydeliggjøre visjonene sine grafisk. 

– Man skal ikke trenge å være «flink» til noe som helst for å være her, her kan hvem som helst komme å produsere en tegneserie.

Zivanovic forteller at hun opplever at mange voksne ser ned på det ungdommer gjør ute på gata, men hun selv mener ungdommene forteller en historie via kreativitet.

– Hiphop, rap og graffiti er ulike kunstformer som har oppstått av kreative ungdommer på gata, forteller hun.

Det gleder de frivillige voksne å se at ungdommene klarer å utrykke seg både kunstnerisk og personlig med kun penn og papir. 


MORO: Gårsdagens tegneserieverksted besto av latter og smil spesielt når ungdommene får skissere en av språkpedagogene stående på en stol. Foto: Anna Trones

Verkstedet skaper venner

En av ungdommene på tegneserieverkstedet er en 16 år gammel jente. Hun forteller at hun får uttrykke sine følelser og fantasier i tegneseriene hun skaper.

– Tegneserier betyr å gjøre drømmer som man bare har hatt i hodet og gjøre det om til virkelighet.

I tillegg til det kunstneriske, har jenta fått flere venner. – Jeg har både funnet folk med like interesser som meg, men også folk med veldig forskjellige interesser. Det er kjempegøy.

Jenta forteller at hun ikke hadde tegnet noe særlig før hun kom til tegneserieverkstedet, men at etter hun prøvde det for første gang, innså hun at hun var veldig flink til det.

Hun tolker sine egne mareritt, forstår sin egen identitet og gjør det om til en metafor på et ark med kun penn og fargeblyanter.

Zivanovic er stolt av det ungdommene får til og planlegger å fortsette verkstedet i lang tid fremover.