Nordmenn er storforbrukere av plastposer. FOTO: Creative Commons

Vil du ha pose?

Nordmenn kjøper flere plastposer enn noen andre i Europa. Én krone for hver solgte pose går til Handelens Miljøfond.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 12:11

Årlig kjøper vi 782 millioner plastposer i Norge. Handelens Miljøfond jobber med å redusere forbruket av plastbæreposer i Norge. De håper prisen, som nå ligger på omlag tre kroner i matbutikkene, kan bidra til at vi kjøper færre plastbæreposer. 

Laget for å brukes om igjen

Plastposer kjøpt i Norge er stort sett laget av resirkulert plast, og er såpass solide at de er laget for å brukes om igjen. Handelens Miljøfond hadde i fjor en holdningskampanje, for å få folk til å bruke posene om igjen. Journalen tok en tur på gata, for å sjekke hva forbrukerne gjør. 


Bjørn Stoltz bruker ofte plastposene om igjen. FOTO: 

Inne i en matbutikk i Dalsbergstien, oppdager Journalens utsendte en mann bærende på plastposer med andre logoer enn de butikken selger. Bjørn Stoltz er på vei ut av butikken da Journalen stopper ham, og spør hvorfor han har tatt med seg poser hjemmefra. 

Har masse poser

— Vi har masse poser hjemme! Når jeg husker det, tar jeg med meg poser før jeg drar på handletur, sier Bjørn Stoltz. 

Av og til glemmer han å ta med hjemmefra, og da ender han opp med å kjøpe nye plastposer. Journalen spør hvor mye han er villig til å betale for en plastpose. 

—Hvis posen hadde kostet fire-fem kroner, og jeg ikke hadde med plastpose, ville jeg nok kjøpt pose likevel, sier Stoltz. 


— Vanligvis har jeg med meg et KIWI-handlenett når jeg er ute og handler, sier Greta Engenes. FOTO:

Klarer ikke bære alle tingene

I Dalsbergstien møter Journalen Greta Engenes med en ny plastpose i hånden. Journalen spør henne hvorfor hun kjøpte pose i dag. 

— Hvorfor kjøpte jeg pose? Fordi jeg ikke klarte å bære alle tingene. 

Journalen spør om hun alltid kjøper pose når hun er på butikken.

— Faktisk når jeg handler mye mat, pleier jeg å ha en stoffpose. Siden jeg er på jobb, har jeg ikke den med, sier Greta Engenes. Deretter haster hun videre til jobben på OsloMet.