Nordisk Råds priser ble i år utdelt i Helsingfors i Finland. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Hun vant Nordisk Råds litteraturpris

Danske Solvej Balle ble i går kveld den 60. mottaker av Nordisk Råds litteraturpris, for hennes foreløpige trebindsverk Om utregning av romfang I,II, og III.
Onsdag, 2 november, 2022 - 16:07

Verkene handler om hovedpersonen Tara Selter som gjenopplever den samme dagen om og om igjen.

VG skrev tidligere i år i sin anmeldelse av den første romanen, «Solvej Balle har skrevet en roman i rom snarere enn i tid, som på sitt spesielle vis reiser eksistensielle spørsmål og får leseren til å se verden med nye friske øyne»

Litteratur fra nabolandene  


Peter leser mest verker oversatt til norsk. Foto: Emma Juul Vraa 

Nordisk råds litteraturpris utdeles hvert år til en nordisk forfatter og de i alt 14 forfattere, som er nominerte, kommer fra henholdsvis Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge, Det samiske språkområde, Sverige og Åland.

I følge Nordisk Samarbejde skal prisen være medvirkende til å øke interessen for nabolandenes kultur og språk.

Men hvor godt kjent er vi egentlig med nordisk litteratur i Norge? Journalen dro ut for å undersøke hvor mye vi egentlig vet om hva som skrives av våres nordiske naboer.

Masterstudenten i historie ved UiO Peter Johan Oscar Jensen (30,) forteller at han kjenner til Nordisk Råds litteraturpris, men at han selv ikke er så opptatt av samtidslitteratur.

– Jeg har lest Saxo Grammaticus fra Danmark. Det er litt gammelt, og ondskapen av Jan Guillou fra Sverige ellers så er det mye norsk. Men jeg har lest mye Islandske sagaer og sånn, sier han.

Økt leselyst

På OsloMet møter journalen, Mari Hårstad (26) og Sofie Armundsgård (26) som begge er masterstudenter i helsesykepleie.


Mari Hårstad t.h og Sofie Armundsgård t.v har begge stiftet bekjentskap med Astrid Lindgren. Foto: Emma Juul Vraa

Er dere kjent med litteratur fra noen av de andre nordiske landene?

– Camilla Lëckberg, svarer Mari Hårstad.

Sofie Amundsgård svarer at hun ikke kjenner så mye til nyere nordisk litteratur.

Begge studentene har dog hørt om prisen igjennom media, og tenker at det godt kan øke lysten til å lese boken om den har vunnet en pris.

– Hvis man ser på en bok og det står at den har vunnet en pris så får man jo kanskje lyst til å lese boka, sier Sofie Armundsgård.

Solvejs Balles Om utregning av romfang er et planlagt 7 binds verk, inntil videre er tre utgitt og det er de som nå har vunnet prisen. Alle tre bind er oversatt til norsk.