Flere bruker vinyl som dekor hjemme. FOTO: Marlene Haagensen Marlene Haagensen

– Mange får nok vinyl under juletreet

De siste årene har vinylplater blitt mer og mer populært. Amanda Zeqiri er butikksjef på Platekompaniet og ser positivt på økningen.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 14:40

Hos platekompaniet fortsetter salget av vinyl å øke år etter år. Spessielt nå i juletider går salget veldig opp. 

– Mange får nok vinyl under juletreet, sier Zeqiri. 

Hun merker at bare sammenlignet med ifjor har salget gått mye opp, og forventer at det bare kommer til å fortsette å selges mye av. – Vinyl er virkelig i vekst. 

Stor blanding

Flere og flere artister gir nå ut musikken sin på vinyl, og man kan finne det meste av musikk i den formen. Hos platekompaniet i Oslo er det stor variasjon av hvem som kjøper, og hva slags musikk som blir kjøpt.


Amanda Zeqiri er butikksjef på Platekompaniet i Oslo. Hun er glad for at vinyletterspøårselen vokser. FOTO: Helene Krøger Helene Krøger

– Hos oss er det veldig stor blanding av hva som selges mest av. På topp 5 finner man både Harry Styles sitt nye album, Pink Floyd og Fleetwood Mac, foteller Zeqiri. 

Det ble nettopp satt ny rekord på mest solgte norsk vinyl. Platen til Kaizers Orcestra satt denne rekorden tidligere i år. Dette tyder på at vinyl har kommet for å bli.

Vinyl har i flere år blitt sett på som en veldig gammeldags musikkform. Man tenker dette er noe de eldre kjøper, og som går mot å bli utdatert. Mange syntes derfor det er utrolig gøy å se unge oppdage en interesse for vinyl. 

Disse platene har nå blitt til et kult samleobjekt for mange unge. Hiphop har blitt en av de sjangerene som de selger mye av, hovedsakelig da til unge kjøpere. 

– Det har virkelig blitt noe de yngre omfavner. Det har endret seg en del de siste årene, noe vi syntes er veldig gøy. Vi vil at flere skal oppdage formatet, mener Zeqiri. 

Tydelig musikkelsker

Hvorfor man velger å kjøpe vinyl, kan det være flere grunner til. For noen er det blitt et kult samleobjekt, for andre føles det nostalgisk, mens noen elsker lyden og følelsen som kommer av å høre på vinyl. 

Zeqiri tenker også at vinyl kan være noe som gir mange en følelse av at man er ordentlig musikkelsker. Det kan ofte bli sett på som “en pluss i boka” å ha vinyl, og det kommer tydelig fram hva slags musikk man liker. 

– Man tenker man er litt elevated musikkfans hvis man har plater, sier hun. 

Det er en spessiel tydelighet på at man er musikkelsker som kommer fram, og viser at man har litt peiling. 

– Lyden er også veldig koselig, og det er litt høytidelig å sette på plater. Man får også et kult cover man kan ha til pynt, forteller Zeqiri. 

Det har gått flere år nå hvor vinyl bare har økt i popularitet. Det har for mange unge blitt en kul trend å følge. Selv om trender kan ha en tendens til å dø ut, føler Zegiri at vinyl har kommet for å bli. 

– Jeg tror ikke det kommer til å dø ut med det første. Det jevner seg nok ut på ett eller annet punkt, men ingenting tyder på at vi ikke vil ha vekst de nærmeste årene. Plater blir det bare mer og mer av fremover. 

Nostalgisk

Studentene Mari Lande og Frida Kirkedam kjøper ikke vinyl selv, men kjenner flere som er veldig opptatt av vinyl. 


Studentene Mari Lande og Frida Kirkedam merker vinyl har blitt mer populært, selv om de ikke kjøper det selv. FOTO: Maren Skovrand Maren Skovrand

– Samboeren min samler på vinylplater, sier Lande. 

Hovedgrunnen til at han velger å kjølpe vinyl, tror Lande er at det føles mer old- fashion og minner han om da han var liten. 

– Det er litt sånn retro. Jeg tror det har mye med at det ser nostalgisk ut, selv om man kanskje ikke vokste opp med det selv, sier Kirkedam. 

Selv om de selv ikke kjøper, er de begge enige i at de skjønner hvorfor folk samler, og at det kan være veldig gøy å samle på. Avsluttende mener Kirkedam at de ser veldig pene ut, og at det kanskje også er en grunn til at folk velger å kjøpe vinyl.