Kattene (øverst f.v) Bernt, Dolly, (nederst f.v) Pepsi og Lulu leter alle etter hjem. FOTO: Skjermdump fra @fod_kattene

Vis omsorg for kattene

I Norge omplasseres hundrevis av katter i året - men alle har ikke muligheten til å ha et kjæledyr hjemme.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 13:44

I en 24 kvadrats-leilighet på Lambertseter bor Karoline Lillebuen. Den 21 år gamle kokken bor alene, og skulle gjerne hatt en katt til selskap – men hun har ikke plass. Hun sier at det kan være ensomt å bo alene i utkanten av byen.

— Hvorfor vil du ha en katt?

—Fordi vi har en katt hjemme der jeg kommer fra, og siden jeg bor alene så synes jeg det hadde vært veldig hyggelig å ha en katt. Jeg liker dyr generelt, men det blir litt mye med en hund eller et større dyr. Jeg synes katter er veldig fine dyr.

Hun forteller at hun er veldig glad i å ha katt, og at det er artig. Katten hennes, Smyghild, har en tøff fortid. I 2015 fant de nemlig den forlatte katten i området der hytta deres ligger.

— Hvordan fikk dere katten?

— Det en katt som hadde blitt forlatt der. Eller vi tror det, av en familie som hadde leid hytte på sommeren. For den hadde vært alene veldig lenge, og den var avmagret. Vi tenkte at vi kunne ta den inn, og så har den bodd hos oss siden, forteller Lillebuen.

— Den var veldig skvetten, redd, men hun har blitt veldig mye bedre med årene. Nå har hun det veldig bra. Nå har hun blitt gammel og hele pakka.

Tålmodighet var nøkkelen til å få Smyghild til å føle seg trygg.

— Vi lot henne gjøre sin greie, og ikke være for på henne, ikke prøve å gjøre ting hun ikke ville, for hun ga oss veldig sterke signaler da hun ikke ville noe.

— Hun var veldig redd for å gå over dørstokken da hun kom til oss. Så det var egentlig bare tålmodighet, og masse kjærlighet, fortsatte Lillebuen.


Smyghild fikk navnet sitt etter måten hun smøg seg skremt bortover gulvet da familien fant henne. Foto: Karoline Lillebuen

Omsorg og kjærlighet

Lillebuen synes det er viktig å gi kjærlighet til alle dyr, men at det kanskje er spesielt viktig å gi omsorg til katter som har blitt traumatisert eller mishandlet.

— Hva synes du om folk som gjør sånt mot kattene sine?

— Det er helt grusomt, og jeg skjønner ikke hvorfor folk skaffer seg dyr når de for det første ikke kan ta vare på dem, og for det andre gjør sånne grusomme ting.

I Norge er det flere organisasjoner som driver med omplassering.

— Jeg synes at de adopsjonsmulighetene vi har på katter for eksempel, eller alle dyr, er veldig gode tiltak.

Det er viktig å nevne at ikke alle omplasserte dyr er mishandlet eller forlatt.

— Noen blir jo sendt inn hvis eieren er gammel, eller hvis de ikke liker barn. Tilbudet er fint, altså.

En katt er en samboer

Ville du ha adoptert en omplassert katt?

— Det kunne jeg fint ha gjort. Det hadde ikke spilt en stor rolle om den var eldre eller noe. Men siden det hadde vært den første katten jeg hadde hatt alene, hadde det kanskje vært fint om det ikke var en kattunge. En som var litt trent fra før.

Lillebuen tror ikke at hun kommer til å få en katt imens hun bor i den lille leiligheten, men påpeker at hun ikke vet hva som skjer i fremtiden.

— Tror du at du hadde blitt gladere av å ha en katt?

— Jeg tror de gir deg mye som folk ikke tenker på. De er jo veldig annerledes enn andre dyr, men hvis du faktisk klarer å være forståelsesfull, så tror jeg du faktisk får veldig mye ut av å ha dyr.

Hundrevis av dyr i året

Et av de største omplasseringsforeningene er Foreningen for omplassering av dyr (FOD). Den frivillige organisasjonen ble stiftet i 1980, og holder til på Klemetsrud gård på Søndre Nordstrand. 

Organisasjonen ble startet da de så et betydelig behov for nye hjem for dyr.  I en e-post til Jouranlen skriver FOD at de hittil i år har omplassert 315 katter og 100 hunder. 

— Hvorfor blir dyrene sendt til dere for omplassering?

— I søknader om hjelp til omplassering av dyr, er grunnene varierte. Grunnene kan være for eksempel endring av livssituasjon, eiers bortgang, atferdsproblematikk, eller hjemløshet (katter), svarer FOD.

Hvordan får dere tak i dyrene?

— Hundene kommer til oss enten via søknader fra eiere som trenger å omplassere dem, eller via mattilsynet. Katter får vi både fra eiere som ikke lenger kan ha dem, fra mattilsynet eller blir fanget inn av oss/andre organisasjoner fordi de er hjemløse. 

For å adoptere må man gjennom en søknadsprossess slik at organisasjonen er sikre på at dyrene får en fint og kjærlig hjem. 

— Det er en fantastisk følelse å se dyrene våre bli adoptert og få et flott liv i sine nye hjem!, skriver de. 


På gården på Klemetsrud bor 20-30 katter og 10-15 hunder. FOTO: FOD, hentet fra https://www.fod.no/foreningen/

Man kan også adoptere kjæledyr på Dyrebeskyttelsen, Finn for hunder, Finn for katter, og Dyrenes hus

Emneord: