Kjartan Bjørkvold fra LOCO forteller at Norge enda er i vekstfasen når det gjelder fokus på plantebasert kosthold. Foto: Vebjørn Munkvold

Oppfordrer til plantebasert kosthold

Tirsdag kveld ble World Vegan Day arrangert ved NIO House i Oslo, hvor nærmere hundre oppmøtte fikk lære mer om fordelene med et vegansk kosthold. De neste årene er det ventet et større fokus på nordmenns kjøttvaner.
Onsdag, 2 november, 2022 - 16:19

Avisa Oslo kunne tirsdag melde at nordmenn aldri har spist mer kjøtt enn i fjor, men årets prognoser tyder ifølge Animalia på en reduksjon i forbruk. Et kosthold uten kjøtt- og meieriprodukter var temaet under World Vegan Day, som tirsdag kveld ble arrangert av LOCO, en dagligvarebutikk som holder til på Sagene.

Her fikk tilskuerene, som hadde møtt opp for både foredrag og smaksprøver, høre markedsansvarlig Kjartan Bjørkvold fortelle om de mangfoldig veganske alternativene som de siste årene har dukket opp, deriblant såkalt syntetisk kjøtt.  

– Det er blitt veldig mange gode alternativer, og myndighetene legger også til rette for at man skal spise plantebasert, forklarer han.

Rekordhøyt kjøttforbruk i Norge

Til tross for dette kunne rapporten Kjøttets tilstand 2022 melde at det i Norge var en økning på 6 prosent i kjøttforbruk i fjor. En av hovedårsakene til dette antas å være koronasituasjonen, som påvirket nordmenns spisevaner. Nå er det ventet at de nye kostrådene som kommer fra Helsedirektoratet ved årsslutt vil oppfordre folk til å spise mindre kjøtt de kommende årene. 


Håvard og Vegard Egeberg skal delta i VM i kickboksing, og krediterer noe av suksessen til et vegansk kosthold. Foto: Vebjørn Munkvold

Et av de vanligste spørsmålene veganere får er om de spiser mat med nok proteiner, forteller tvillingbrødrene Håvard og Vegar Egeberg. De er tidligere norgesmestere i kickboksing, og har ikke hatt noen utfordringer med dette etter at de i 2017 ble veganere. 

– Da handler det nok heller om at man ikke trener nok, sier Håvard til latter fra de oppmøtte.

Og endringen i kosthold ser ut til å ha fungert bra for tvillingbrødrene, som de siste årene har fått sine beste resultater hittil.


André Gundersen fra LOCO tror kjøttforbruket vil synke grunnet dagens matvarepriser. Foto: Vebjørn Munkvold 

Begrenset matvareutvalg

Likevel anbefalte Olympiatoppen i 2019 ikke et vegansk kosthold til toppidrettsutøvere, ifølge NRK. Dette ble delvis begrunnet med begrensninger i matvareutvalg, og at et slikt kosthold kan være vanskelig å gjennomføre i en travel hverdag.

Det vil daglig leder i LOCO, André Gundersen gjør noe med. Butikken deres på Sagene er Norges første utelukkende plantebaserte dagligvarebutikk. Til tross for en fast kundegruppe med yngre veganere, samt besøkende opp til pensjonsistalder, opplever han noe skepsis blant befolkningen.

– ­Nordmenn er veldig vanedyr, og synes det er skummelt å prøve noe nytt. Det er mange som nesten snur i døra, og ikke tør å komme inn. 

Økt interesse rundt veganisme

En av aktørene som stilte på World Vegan Day var Norsk Vegansamfunn (NVS), et livsynssamfunn som ønsker å fremme veganisme gjennom sosiale og tradisjonelle medier. Leder av NVS, Steffen Tretvoll Althand, forteller at det han jobber mest med er at folk som allerede er veganere ikke skal gi opp. Allikevel ser han nytten av at den større befolkningen endrer sine matvaner.


Steffen Tretvoll Althand jobber for at veganisme skal bli en større del av folks hverdag. Foto: Vebjørn Munkvold 

– Det er viktigere at tusen mennesker spiser litt mer plantebasert, enn at ett menneske blir veganer, mener han. 

Og med en økning fra 250 til 1000 medlemmer de siste årene er det tydelig at interessen blir større. Han oppfordrer nordmenn til å lese mer om hva et plantebasert kosthold innebærer, og trekker frem både helse og klima. 

Økonomiske fordeler

Disse aspektene snakket også Bjørkvold fra LOCO om i sitt foredrag ved NIO House, hvor han viste til Danmark som nylig har gitt oppdaterte kostholdsråd til befolkningen, som sier at det først og fremst skal spises plantebasert. Bakgrunnen for dette er blant annet at bærekraft spiller en viktigere rolle i målene enn før. 

– Hvis du vil redde både miljøet og lommeboken, så burde man lage mat ved hjelp av frukt, grønt, nøtter og andre kjøttfrie ingredienser, argumenterer Bjørkvold for.

Både Althand og Gundersen tror flere kommer til å velge mer plantebasert fremover, nå som mange sliter med dårligere økonomi. 

 

 

Emneord: