Det er ikke alltid det er så mye utvalg for norske muslimer i Norge, nå skal Larin Hnana sjekke om hun finner nok alternativ for å lage en Tiktok video på Jul i Vinterland. Foto: Yasmin Elmousaoui

Har Jul i vinterland nok utvalg for alle?

Larin Hanna feirer ikke jul av religiøse grunner, men hun elsker julestemningen. Hun er en Tiktok influenser, og skal nå vurdere om Jul i Vinterland er tilrettelagt for hennes følgere.
Mandag, 5 desember, 2022 - 20:45

Det er desmeber, og det norske folket skal innta seg juletradisjonene og begynne å telle ned 24 dager til julaften. Uten om høytidens religiøse grep, har jula også blitt en del av de norske tradisjonene. Og i et flerkulturelt land som Norge finner vi både de som feirer jul og de som er glad i julestemningen. 

Larin Hanna er Tiktok influenser med en muslimsk tunisisk bakgrunn. Hun feirer ikke jul men det hindrer henne ikke fra å kose seg med gløgg og brente mandler. Hun lager innhold på Tiktok for å kunne hjelpe andre som henne med å finne steder de kan benytte seg av når mulighetene er få. 

Jul for henne er en norsk tradisjonell høytid som mange ikke-kristne ønsker å delta på også. 


Larin tar bilder av det som passer inn for hennes Tiktok video. Foto: Yasmin Elmousaoui 

— Jeg er ikke nødvendigvis en som har juletreet hjemme men synes absolutt at julebelysning er med på å lyse opp vinterdepresjonen. 

Tiktok er til stor hjelp når du ikke vet hvor du kan finne det som er vennlig for deg

— Jeg valgte å bli en muslimsk influenser på Tiktok for å vise hva Osloby og andre steder i Norge har å tilby av ting som jeg og andre muslimer kan delta på, spesielt halal vennlige steder, sier Larin Hnana til Journalen. 
Hun er spesielt på utkikk etter steder som tilbyr andre alternativ enn alkohol og svin men også steder der man kan nyte egen tid med familie og venner uten å måtte føle på ubehag. For henne har Tiktok vært et fint verktøy som har letta på hennes hverdag.

— Jeg var i Helsinki for noen uker siden og da søkte jeg ord som “Helsinki”, “halal”, “restaurants”, da kom det opp masse forslag der folk hadde lagt inn sine anmeldelser. Og slik har jeg blitt litt selv. Ofte er det masse kafeer og restauranter som ligger i skjulte steder og som man kanskje ikke legger merke til men som er verdt å ture innom, sier hun Hnana.

Nå skal vi vurdere jul i vinterland sammen med Larin


Larin fant fries, litt utradisjonelt men kjempe godt mener hun. Foto: Yasmin Elmousaoui 

Jul i vinterland er et populært sted i jultidene men er det tilrettelagt for alle og særlig Larin sine følgere? 

Journalen ble med Larin til jul i vinterland der hun tenker å lage en tiktok. Men aller først må hun ta en teste runde for å se hva som er aktuelt for henne å dele. 

— Nå går vi inn og jeg vet egentlig ikke hvor mye jeg ender opp med å dele eller om jeg deler noe i det hele tatt. Jeg er som regel veldig slektiv på hva jeg kan dele og ikke. Jeg legger ut kun det jeg vet at jeg kan delta på ellers så dropper jeg det.

Mens hun går i vinterland tar hun bilder og videosnuter av de ulike bodene. Hun paserer båser som selger kjøtt, spekeskinke og pølser. 

— Jeg skulle ønske at det var noe halal pølsealternativ her, men det er det dessverre ikke. Derfor blir ikke disse bodene med på mitt innhold, sier hun.

Likevel synes Larin at det var masse annet å benytte seg av.

— Til vår fordel er det mase annet å benytte seg av her. Det er god alkoholfri gløgg og fantastisk gode poteter med peanøttmayonnaise. Det er også søte varianter som mange barn og voksene er glad i og som også fanger øye. Det er sukkerspin, kandiserte epler, spanske churros med sjokolade dip og risgrøt. 


Latin lager et nytt klipp til sin Tiktok video. Foto: Yasmin Elmousaoui yasmin Elmousaoui

Hnana legger merke til at tilbudene inkluderer mange med ulike bakgrunn. Hun fant både norsk tradisjonelle mattilbud og ble særdeles glad da hun så en bod som selger brente mandler. 

— Jeg ble så nostalgisk da jeg så boden med brente mandler. Da følte jeg meg i mitt andre hjem i Tunisia på corniche, som er veien langs stranda. Brente mandler er en del av den tuniske kulturen også og det gjør meg så glad å se det her. 


Brente mandler vekket nostalgien. Foto: Yasmin Elmousaoui 


- Det er godt med Alpakka ull, sier Larin. Foto: Yasmin Elmousaoui yasmin Elmousaoui

Økologisk og barnevennlig

Utenom mat synes Larin at jul i Vinterland tilbyr en rekke økologiske produkter som mange av hennes følgere er glad i. 

— Det er litt som i markedet, syltetøy og honning eller strikket gensere og hansker som jeg er glad i. 

Larin er spesielt glad i alpakka ull, hun stoppet for å kjøpe seg nye hansker så snart hun oppdaget en bod som hadde hansker i Alpakka ull. Det synes hun er varmt og godt. 

— Særlig når det er minus grader som nå, jeg fryser av holde kamera oppe hele tiden. 

God stemning

Larin synes det er god stemning på Vinterland, det appelerer til hennes bandom og er sikker på at mange av hennes følgere vil kunne relatere til det hun legger ut. 


Selv om hun har høydeskrekk er Latin fortsatt villig til å utfordre seg selv for å kunne gi hennes følgere et virkelig bildet. Foto: Yasmin Elmousaoui 

— Jeg har fått masse tilbakemeldinger på at jeg er autentisk på Tiktok. Det er fordi jeg er opptatt av innhold og ønsker å gi mine følgere et så virkelig bildet som mulig. 

Larin synes at reisen på Tiktok har lært henne masse og ikke minst oppfordret henne til å overkomme det hun frykter mest, som for eksempel høydeskrekk. 

Tiktok krever masse tid og kreativitet

For å lage en Tiktok forteller Larin at hun får en idé eller en vibe som hun har lyst å ha med. Hun tenker på hvordan hun skal starte å filme og hvordan skal avlsutte for å få fine overganger. Av og til får hun ikke tatt med alt hun filmer for det er ikke alltid det passer. Hun synes at redigeringen kan ta mer tid enn filming fordi hun må ofte legge inn effekter og passende musikk. 


Det tar tid å lage en Tiktok video. Foto: Yasmin Elmousaoui 

— Det vanskeligste er når jeg skal legge inn musikk eller lyd. Det kan plutselig ikke passe inn med det bildet du har forestilt deg i hue. 

Larin bryr seg mer om innholdet enn bare det estetiske selv om estetikken er det som gjør at din Tiktok vellykkes. 

— For at din Tiktok video skal vellykkes så må den følge algorytmen til Tiktok. Det må være kort og sjapt men også fengende for øye på max 20 eller 30 sekunder. Folk er så veldig glad i å se ansikt så jeg prøver å huske å ta med ansiktet på de for eksempel jobber på bodene osv.

Hun forteller at det hender ofte at hun legger inn mye tid på en video som ikke treffer publikums interesse. 

 

 

 

Emneord: