Serien om demenskoret på NRK har rørt tusenvis av nordmenn. Foto: Anna Sørmarken Vestly/NRK

Starter nye demenskor

NRK-serien gjør at stadig flere vil delta.
Mandag, 23 januar, 2023 - 10:52

Mange med demens ønsker å delta i kor. Det å starte opp demenskor og tilpasse dette for folk med demens har derfor blitt en viktig ting for mange nå. 

Det startet med serien Demenskoret på NRK, som nå har inspirert flere norske byer til å starte sine egene kor. Musiker, entertainer og pedagog Kai Robert Johansen forteller om sine planer til Sarpsborg Arbeiderblad

– Nå skal det bli demenskor i Sarpsborg etter stor inspirasjon fra NRK-serien, sier Kai Robert Johansen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Han forteller til SA at han i mange år har sunget og spilt for demenspasienter, og at oppstarten av et demenskor derfor er veldig naturlig for han. 

Mange henvendelser

Demenslinjen har mottat stor etterspørsel om demenskor etter serien, og er veldig glade for det. 

– Vi syntes det er veldig flott med den type initiativ, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, til Journalen. 


Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, Mina Gerhardsen, er glad flere tar initiativ til å starte demenskor. Foto: Ilja C. Hendel 

De syntes det er bra og viktig at folk vil gå gjennom dem da de starter opp demenskor. Gerhardsen mener det er viktig med musikkterapauter og oppfølgning de får når kommunen hjelper. 

Det er både kommuner, enkeltpersoner og kor som allerede er laget som henvender seg til Nasjonalforeningen om å starte opp demenskor. 

Jobber med veiledning

Nasjonalforeningen jobber også med å lage veiledning til at kor generelt kan bli mer demensvennlige. Flere som får demens er medlem av kor allerede, og kan ha et ønske om å bli i koret de føler de allerede hører til. 

– Da trenger de tilrettelegging, sier Gerhardsen. 

Selv om de syntes demenskor er et utrolig bra tiltak, er det viktig for dem at så mye så mulig skal kunne tilrettelegges, da også allerede eksisterende kor. 

–Helsemessig gevinst

Også i Mosjøen er det startet opp nytt demenskor. 

– Demenskoret på NRK beviser det mange som driver med musikk vet innerst inne – den kraften sang og dans har på oss gir en helsemessig gevinst. Jeg tenkte «dette må vi bare ha i Mosjøen», sier Marit Thrana til Helgelendingen

Hun fikk mye og umiddelbar respons da hun sjekket om folk ville ha demenskor i Mosjøen. 

Nasjonalforeningen for folkehelse håper nå på at dette er et tiltak som vil fortsette, og at flere og flere kommuner og privatpersoner vil starte opp kor tilrettelagt for folk med demens. 

Emneord: