Illustrasjonsbilde: Verdens helseorganisasjon estimerer at rundt 40,1 millioner mennesker har dødd som følger av hiv siden starten på epidemien. Foto: Andy McCarthy (CC BY-NC 2.0 Flickr)

40 år siden hiv kom til Norge

19. januar 1983 ble den første hiv-pasienten i Norge diagnostisert. – Fortsatt stigma rundt diagnosen, sier generalsekretær i HivNorge.
Torsdag, 19 januar, 2023 - 16:05

Folk tror det enda er veldig farlig, men det er det ikke, sier generalsekretær i HivNorge Anne-Karin Kolstad.

Ryktestormer om angrep med hiv-infiserte sprøyter på utesteder i Oslo har florert på sosiale medier det siste døgnet
 
– Det har ødelagt litt for denne dagen. Det kom mange reaksjoner fra berørte i går. Særlig for de som levde på 80- og 90-tallet, og husker hvor stort stigma det var knyttet til hiv-diagnosen den gang. Nå skal de få skylden for noe igjen, sier Kolstad.
 
Hun forteller at man i dag kan unnfange og føde barn uten å smitte noen med hiv, og at slik ryktespredning og påfølgende medieoppslag igjen blir veldig belastende for hiv-positive i Norge. 
 
Folk går inn i skapet sitt igjen. Vi vet at det er høyere forekomst av depresjon i disse gruppene – og dette gjør det ikke lettere, sier hun. 
 
På tross av at ryktene har blitt avkreftet har de skapt ubehag, blant annet hos Oslomet-studenter. Noen har uttrykt bekymring for å oppsøke byens natteliv.
 
– Jeg ville tenkt mye mer på hvem jeg stod inntil, for eksempel i køene, sier student Mia Finjarn Thorvaldsen til Journalen. 
 

Har kontroll på hiv-smitte i Norge

Kolstad viser til at hiv-tallene toppet seg i 2009 for menn som har sex med menn. Men etter at mennesker i risikogruppen den gang fikk tilbud om den forebyggende medisinen PrEP, har vi hatt kontroll over smitten i Norge. 

 
– Det er rundt 4700 mennesker som lever med hiv i Norge og vi antar at alle nordmenn vet sin status, forklarer hun. Hun forteller videre at nærmere hundre ukrainske flyktninger med hiv har kommet til landet det siste året, men også de har medisiner som forhindrer smitte. 
 

Ønsker nasjonalt minnesmerke 

Kolstad forteller at de ikke markerer denne dagen særskilt, men at de den siste tiden har arbeidet for å reise et nasjonalt minnesmerke i Oslo for berørte av hiv-epidemien. Dette har blant annet tidligere helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) uttalt støtte for. Ellers markerer HivNorge ved å spre mest mulig informasjon om saken.  
 
– Vi har massevis av overlevende som kan snakke om hvordan dette var. Og vi er veldig opptatt av at historien ikke skal glemmes, forteller Kolstad 
 
– Mange lever med traumene etter hiv-epidemien og det sitter i dem enda, fortsetter hun.  
 
Hun peker på at berørte har opplevd at mediene i stor grad mistet interesse for saken etter at effektiv hiv-behandling kom på markedet i 1996.
 
 
Emneord: 
Tags: