Petter Bøckman er egentlig zoolog, men i dag tar han foreldre og barn tilbake til tiden før dinosaurene. Foto: Einar Nygaard

Babyer blant dinosaurene

Som nybakt forelder er det mye å finne på. Babydans, babysvømming og babykor. Og hvis man vil lære noe nytt: babyomvisning på Naturhistorisk museum.
Onsdag, 18 januar, 2023 - 11:36

– Veldig levende og underholdende, sier Magne Sand Sivertsen.

I en hverdag fylt med bleieskift og leggetider er det greit å kunne roe litt ned, samtidig som man lærer noe nytt. Da er det fint å kunne dra på Naturhistorisk museum og få en omvisning for babyer og foreldre.

Zoolog med ny hatt

Petter Bøckman, som egentlig er zoolog, tar i dag på seg paleontolog-hatten. Gjennom fossiler og skjeletter vil han lære foreldre og babyer litt om fordtiden. Ved hjelp av det han selv beskriver som røverhistorier forteller han om de første dyrene, dinosaurene, og det som kom etterpå. Hovedfokuset er likevel på reproduksjon og utvikling.

–  Ja, temaet er hvordan dyr får unger. Det er det som er primærinteressen, det er det de vil høre noe om. Det er viktig å spille på deres banehalvdel, sier Petter Bøckman og smiler. 

– Noe annet enn graut og pupp

Og det er mye å si om hvordan dyr utvikler seg, så her er det mye å lære for de voksne. For barna er det nok først og fremst en reise gjennom nye omgivelser. 

– Ja, dette er jo ikke egentlig en omvisning for babyer. Babyene har glede av å være inntil mor og far. Men vi vil prøve å gi foreldre mulighet til å oppleve noe, og tenke på noe annet enn graut og pupp. Det er jo stort sett det det går i ellers. Og så er de her for å koble av, ikke fordi de skal ha eksamen. Så da tar jeg dem igjennom utstillingen med ett utvalg av røverhistorier jeg har, forteller Bøckman. 
 


Det er lett å være nysgjerrig når det er så mye å se på! Foto: Einar Nygaard

Gøy for store og små

Knut Hjelleset skal inn i jobb på Naturhistorisk museum, og er med på omvisningen for å se hvordan det jobbes her. Han sier det er tydelig at Bøckman er dreven.

– Petter har noen triks når han forteller, man ser at han har gjort dette mye. Han er veldig god.

Det er Magne Sand Sivertsen enig i. 

– Det var veldig bra, veldig levende og underholdene!

Sivertsen er også enig med Petter Bøckman i at dette er minst like gøy for de voksne. 

– For babyene er det jo en veldig generell underholdning. De har glede av å se nye ting, møte nye mennesker. Vi har vært på alt med forstavelsen baby. Babysang, babykor, babydans. Det er klart, for babyen er det kanskje morsommere med babysang, det er mer rom for å være aktiv med andre. Men det her er nok mest morsomt for de voksne.

– Det er bra med litt variasjon. Litt for dem, og litt for meg, sier han.