Dumpsterdiving regnes som tyveri etter § 257 i straffeloven. Denne uken kan osloborgere gjøre det uten konsekvenser. Foto: Einar Nygaard

Gratis mat fra søppelkassen

– Dette er spiselig, fin mat, sier Embla Jørgensen i Framtiden i våre hender. 
Tirsdag, 17 januar, 2023 - 13:33

Denne uken lanserer Framtiden i våre hender et prosjekt for å rette søkelys på matsvinn. En grønn søppeldunk skal fylles med spiselig mat som er utgått på dato, og flyttes til ulike steder i byen. Her kan folk forsyne seg av mat som ellers ville blitt kastet. 

– Vi gjør dette for å sette fokus på mat som kastes, sier kommunikasjonssjef i Framtiden i våre hender Ane Kari Garborg. 

Hun oppfordrer butikker og folk til å donere mat til prosjektet i stedet for å kaste den, og viser til at det kastes mat tilsvarende 250 000 slike dunker hvert år. 

Lovendring for butikkene

Loven om å skille mat og emballasje før det kastes, trådte i kraft 1. januar i år. Dette skal sikre at maten som kastes kan gjenvinnes, og gjelder både butikker og private husholdninger. 

– Hva mener dere om den nye loven om kildesortering?

– Loven vil gi bedre kildesortering, sier hun. 

Bekymrede søppeldykkere

Dumster diving, også kalt «søppeldykking», har blitt et kjent fenomen de siste årene. Det går ut på at man oppsøker butikkers søppeldunker etter stengetid, og henter opp mat som butikkene har kastet. Dette er ikke lovlig, og man kan risikere å få bot for å dumpsterdive. Den nye loven vil gjøre det vanskeligere å finne spiselige, utgåtte matvarer på denne måten da maten vil kunne tilgrises uten emballasje. 

– Mange dumpsterdivere er bekymret. Men dumpsterdiving er ikke løsningen på problemet, sier Embla Jørgensen. Hun er politisk rådgiver i Framtiden i våre hender. 

– Vi ønsker en lov som gir matbransjen plikt til å forebygge matsvinn. Det som gjøres nå er ikke tilstrekkelig, sier Jørgensen. 

Hun viser til at å ikke ha for fulle butikkhyller kan være et tiltak. 

Framtiden i våre hender mener en matkastelov vil forebygge matsvinn, og har for tiden en underskriftskampanje gående for dette. 

– Noe svinn vil det alltid være, men vi jobber for å redusere det. Det som gjøres nå er ikke tilstrekkelig, avslutter hun. 

Daglige oppdateringer

Framtiden i våre henders Instagram-profil vil oppdateres hver dag om hvor dunken befinner seg, og den vil være tilgjengelig hele døgnet. Allerede tirsdag formiddag ble dunken flyttet til Kiwi i Møllergata. 

Emneord: 
Tags: