Madelen Rognaldsen(Madde29) og Esther Stærk(Elora) ønsker å danne et felleskap for maling i de mørke vintermånedene. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt

Malekveld med kunstner-duo

Det var godt oppmøte da kunstnerne Madde29 og Elora arrangerte malekveld på Deichman Oppsal fredag kveld.
Mandag, 23 januar, 2023 - 11:23

Danske Esther Stærk(20) og norske Madelen Rognaldsen(26) ble kjent gjennom sosiale medier. Nå går de under kunstnernavnene Madde29 og Elora, og lager kunst sammen med viktige budskap.

Fredag kveld arrangerte de den andre av tre malekvelder på Deichman Oppsal, og fikk dele skapergleden sin med mange barn.

Kreativ kveld

Kaja(10) og Kari(10) brukte fredagskvelden til å male på biblioteket. De har fått lerret og maling av Ester og Madelen. Det var mammaen til Kari som tilfeldigvis kom over arrangementet på Facebook, og siden datteren er så glad i å male tenkte hun at dette ville være en fin fredagsaktivitet. Til Karis fortvilelse måtte hun dessverre la staffeliet sitt bli hjemme, men ellers var alt bra.


Tiåringene Kari(t.v) og Kaja maler vinterlandskap og solnedgang. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt

Når ut til mange

Jentene som har stelt i stand malekvelden maler til vanlig sammen hver dag. De ble kjent gjennom sosiale medier våren ifjor, som var samme tid som Rognaldsen begynte å interessere seg for kunst. Sammen delte de interessen, men avstanden gjorde det litt vanskelig.

- Det er ikke alltid så lett å lage et maleri over FaceTime, sier Rognaldsen og ler.

Nå har Stærk flyttet fra Danmark til Norge og jentene driver med kunst sammen på fulltid. De holder utstillinger og selger kunst etter forespørsler fra mennesker rundt om i hele verden. 

Noe av det viktigste jentene gjør med kunsten er å formidle viktige budskap. Ved å arrangere malekvelder ønsker de å skape et hyggelig felleskap på biblioteket i de mørke vintermånedene. De ville gi folk muligheten til å gjøre en ellers ensom aktivitet sammen med andre.

Finner glede i kunsten

Madelen Rognaldsen hadde ikke vært spesielt glad i å tegne eller male, men da moren hennes ble syk med kreft tidlig i fjor endret det seg. 

- Legen sa at det var mitt ansvar å passe på den mentale helsen hennes, så da lagde jeg en aktivitetskalender.

Kalenderen hun snakker om handlet om å prøve ulike ting hver dag for å bringe frem glede i noe hun og moren gjorde sammen. De prøvde også å male, og for første gang kjente Rognaldsen at dette var noe hun faktisk kunne like. På omtrent samme tid ble hun kjent med Stærk, som kom fra en kunstnerfamilie og jobbet på kunstgalleri, som introduserte henne for hva mer kunsten har å by på.

- Det var noe mer med kunst enn bare å male med mamma rundt kjøkkenbordet.

I fjor høst hadde kunstnerne en utstilling til inntekt for Kreftforeningen og samlet inn over 23 000kr.

 

 

 

Emneord: