296 lamper danner ordet TILLIT i vinduene på den gamle Økern-blokken. Foto: Frida Tvedte Matre

Økern-blokk omgjort til kunstverk

I går kveld tente kunstner Lars Ø. Ramberg lysene i den gamle Økern-blokken, og åpnet med det kunstverket "TILLIT".
Onsdag, 18 januar, 2023 - 11:14

Det var en folksom parkeringsplass fremfor det gamle Økernsenteret under åpningen av kunstverket «TILLIT» onsdag kveld. Samtidskunstneren Lars Ø. Ramberg, som står bak prosjektet, har fylt vinduer over ni etasjer med totalt 296 lamper som nå danner ordet «tillit» i bygget. Det skal lyse frem til sommeren. 

Kunstverk som ressurs i byutviklingsprosjektet

Ramberg er en av tre kunstnere som i 2021 ble plukket ut av Oslo kommunes kunstsamling og Kulturetaten, i sammarbeid med KORO, til å lage prosjekter i dialog med byutviklingen på Økern. Mari Sundet, kunstfaglig prosjektleder og kurator ved Oslo kommunes kunstsamling, forteller at utviklingen blir stor. 

– Det som står på spill på Økern, er at det er et av Oslos, kanskje Norges, største byutviklingsprosjekt. Hovinbyen vil i fremtiden være en by på størrelse med Drammen, hvor Økern er sentrum. I fremtiden vil det være et sted hvor folk vil jobbe, bo, handle og oppleve kultur.

Formålet med kunstverket er å undersøke hvordan man kan få inn kunstnernes særegne kompetanse, ikke bare som pynt, men som en ressurs i nettopp byutviklinga. 

– Vi tror at kunstnere har en egen form for kompetanse, og en måte å se verden og samfunnsutviklinga på. Så målet er å inkludere den kompetansen, ikke bare i utsmykkingen av bygninger, men i tenkingen av samfunnsutvikling, forklarer Sundet.


Prosjektleder Mari Sundet tror lysinstallasjonen er viktig for utviklingen av Økern. Foto: Frida Tvedte Matre 

Setter i gang diskusjon

Oppdraget de ga, var å utforske ulike kunstneriske strategier som utviklere kan jobbe med ved Økern. Etter research om tilstanden i området var tillit den kunstneriske strategien Ramberg foreslo.

– Tillit er et ord, men det Ramberg gjør, er at han lager dette kunstverket for å sette i gang diskusjonen om tilstanden for norsk byutvikling, spesielt byutviklingen på Økern. Det er også med tanke på hvem som har muligheten til å bidra i byutviklinga. Er det tillit i Norge i dag? Vi har jo et veldig tillitsbasert samfunn, men hva er tilstanden for den? spør Sundet. 

Vil gi tilliten videre 

Selv fortalte Ramberg under åpningstalen at det har vært spennende å få tillit til og å få være med og tenke på hva en by skal være, i et så tidlig stadium. 

– Vanligvis kommer kunstneren inn når alt er ferdig bygget, for å dekorere en vegg. Jeg hadde lyst til å være med på å bake selve kaka, ikke bare lage kakepynten.

Tilliten han har fått, er noe han nå vil gi videre til Økern gjennom lysinstallasjonen. 

– Tillit er ikke noe man kan bygge alene. Det er egentlig det limet mellom oss som gjør at vi kan si «vi». Jeg tror det er en stor kvalitet i norsk samfunnskultur, men akkurat på Økern har tilliten vært lav. Det har vært som et slags synkehull i den norske fantastiske tilliten, og jeg har lyst til å være med på å bygge opp den tilliten. Den må man bygge, det er ikke noe man kan vinne i lotto. Vi må kjempe for tillit, og dette er mitt bidrag. Her har vi et bygg som insisterer på at dette må være en del av identiteten til det nye Økern, sa Ramberg i talen. 


Kunstneren bak verket, Lars Ø. Ramberg, fikk både blomster og gratulasjoner etter at lysene ble tent. Foto: Frida Tvedte Matre 

Stort oppmøte 

Tross dårlig vær var det stort oppmøte framfor blokka under åpningen. En av dem som hadde tatt turen, var Siri Austeen. Hun syntes kunstverket var spennende. 

- Det er et interessant kunstverk. Det får tydelig frem kunstens rolle med tanke på utvikling og på Økern. Og så er det ikke minst fint å se slike ting live, og ikke bare på Instagram, ler hun. 

Austeen er selv kunstner, og er opptatt av hva kunsten kan være i samtiden. Hun tror at verket generelt kan være til inspirasjon for samfunnet. 

- Jeg kjenner til Lars sitt kunstnerskap fra før og tror det generelt vil inspirere til hvilke grep man kan ta i byutvikling og for å kommunisere ut noe slik han gjør, sier Austeen. 


Siri Austeen er selv kunstner og synes kunstverket på Økern er interessant. Foto: Frida Tvedte Matre 

 

Emneord: