Pentagon flytter våpen fra Sør-Korea til Ukraina. Foto: Mikhail Volkov (CC0 1.0)

Pentagon flytter våpen fra Sør-Korea til Ukraina

USA ber sine styrker i Sør-Korea om å gi våpen til Ukraina. Sør-Korea ønsker ikke å sende våpen.
Torsdag, 19 januar, 2023 - 17:14

Det amerikanske forsvarsdepartementet har spurt sine tropper i Sør-Korea om å gi militært utstyr til Ukraina for å hjelpe dem i krigen mot Russland. Det melder The Kyiv Independent og nyhetsbyrået Reuters torsdag. 

Pentagon tilføyer at våpenforflytningen ikke får betydning for deres militære beredskap i det asiatiske landet.

– Dette har null innvirkning på våre operasjoner og vår evne til å gjennomføre vår jernkledde forpliktelse til å forsvare vår allierte, republikken Korea, sa talsperson oberst Isaac Taylor fra U.S. Forces Korea (USFK) i en uttalelse gjengitt av Reuters.

USFK nektet å komme med flere detaljer, inkludert hva slags utstyr og hvor mye av arsenalet som er forespurt som allerede er overført til nye områder. 

Har hentet ammunisjon fra Israel

New York Times meldte tidligere denne uken at USA allerede har hentet ammunisjon fra Israel for å bruke dette i krigen mot Russland. Israelske tjenestemenn uttrykte angivelig bekymring for at flyttingen kunne skade deres forhold til Russland, ifølge New York Times.

Sør-Koreas politikk er ifølge Reuters å ikke gi dødelige våpen til Ukraina, fordi Seoul har forsøkt å unngå å terge Russland, både av økonomiske årsaker og på grunn av innflytelsen som Moskva kan ha over Nord-Korea.

Samtaler om artillellerigranater

En amerikansk tjenestemann fortalte Reuters i november at Washington var i samtaler med Sør-Korea om å kjøpe artillerigranater for å sende til Ukraina, selv om Seoul insisterte på at USA må være ammunisjonens sluttbruker.

Norge har allerede sendt våpen og ammunisjon til Ukraina. 

24. februar er det ett år siden krigen i Ukraina brøt ut.