BEKYMRA: Studentene Henriette Bjerke og Mia Finjarn Thorvaldsen blir påvirket av ryktene som spres på sosiale medier. Foto: Tina Ommang Stensbye

Rykteflom påvirker de unge

Rykter om hiv-infiserte sprøyter på utesteder skaper bekymring blant de unge.
Onsdag, 18 januar, 2023 - 15:58

Det siste døgnet har det florert flere videoer på TikTok med oppfordringer om å være varsom på byen. Skjermdumper av samtaler som angivelig viser hvordan flere skal ha blitt stukket av hiv-infiserte sprøyter på utesteder i Oslo skaper frykt hos de unge. 

Skummelt og ubehagelig

Studentene Mia Finjarn Thorvaldsen og Henriette Bjerke kan fortelle at slike opplysninger påvirker dem. Selv er de ikke så ofte ute på byen, og disse ryktene gjør at de får enda mindre lyst til å dra ut nå.

– Jeg ville tenkt mye mer over hvem jeg sto inntil, for eksempel i køene, forteller Thorvaldsen. 

Begge studentene er enige om at det gjør at de får lyst til å drikke mindre og være mer påpasselige når de først er ute. De mener det ikke er lett å legge merke til et stikk når man står trangt, og er påvirket av alkohol. 

Flere tidligere historier

I 2021 kom kampanjen “Girls night in”, hvor jenter verden rundt droppet å dra ut på byen i helgene. Dette skjedde etter at flere opplevde å bli dopet ned gjennom sprøytestikk og og rusmidler i drinkene.

Kampanjen ønsket tiltak som lokk på drinker og mente dette ville gjøre unge jenter tryggere på byen.

Avviser ryktene

Generalsekretær i Hiv Norge, Anne-Karin Kolstad, fortalte i dag til VG at hun ikke er kjent med noen av disse hendelsene. Hun forteller også at sjansen for at noen skal være smittet gjennom denne metoden er lik null.

– Dette hadde vært en verdenssensasjon om det stemte. Det er høyst sannsynlig bare noen som forsøker å lage noe ut av noe som ikke finnes, sier Kolstad.

Selvom påstandene blir avvist, skaper videoene fortsatt rykter som gjør de unge bekymret.