Morten Jensen Vågen (35) brukte ett år på å lage skulpturene til dagens utstilling. Foto: Nora Garnes Flatjord

Samfunnskritikk med et hint av humor

Etter ett år med forberedelser var det endelig duket for åpningen av kunstutstillingen "Pillars of Society".
Fredag, 20 januar, 2023 - 10:44

I lokalene til Norges Billedhoggerforening ved Carl Berners plass har kunstner Morten Jensen Vågen stilt ut flere skulpturer. Skulpturene bærer et samfunnskritisk preg, men Vågen håper at publikum også ser humoren bak det. Likevel legger han vekt på at han aldri kan bestemme hvordan folk skal lese kunsten hans. 

– Hva folk tenker, er det samme for meg. Jeg bare styrer det i en retning, forklarer han.

Lek med objekter

Vågen forteller at han ønsket å lage skulpturer med et trofeaktig preg. 

– Jeg har laget etterligninger av objekter som refererer til ulike industrier og ting i samfunnet som er nødvendig, men som skader kloden også, forklarer kunstneren. 


Noen av skulpturene har et innebygd kamera, og kunstneren håper publikum vil få en følelse av å bli overvåket. Foto: Nora Garnes Flatjord

Vågen forteller at han har lekt seg med disse objektene og stablet til stillebenaktige skulpturer. Disse er lakket med glinsende billakk, noe som blant annet refererer til bilindustrien.

– Det er morsomt å sette disse tingene oppå hverandre, forklarer Vågen

Flere inspirasjonskilder

Vågen har tidligere jobbet med både skulpturer og video, og forteller at han er inspirert av ulike kunstnere som har laget balanseskulpturer. Ideen til utstillingen kom gradvis mens han jobbet med tidligere prosjekter med utgangspunkt i byrommet. Vågen er interessert i det offentlige rom, og det å “ta rom i byrommet”. 

Til denne utstillingen har han plassert kamera og en liten videoskjerm i enkelte av skulpturene. Kunstneren forklarer at det refererer til overvåkning av samfunnet og sporing av blant annet smarttelefoner. 

Impornert over kunsten

Balder Bryn Morsun var en av flere som tok turen til utstillingen. Han har aldri vært på Vågens utstillinger før, men fikk høre om “Pillars of society” fra en han kjenner. Morsyn er imponert over skulpturene.


Balder Bryn Morsund (25) var en av flere som kom på åpningen av utstillingen. Foto: Nora Garnes Flatjord

– Jeg er veldig facinert av folk som imiterer objekter av metall. Da ser man dem på en annen måte, sier han.

Utstillingen varer til femte mars.

 

Emneord: