Det var stappfullt under onsdagens debatt, arrangert av Klassekampen, om hvorvidt Norge bør sende våpen til Ukraina. F.v: Joakim Møllersen (Sentralstyremedlem i Rødt), Boye Ullmann (Faglig sekretær i Rødt), Jonas Bals (Historiker og forfatter), Marielle Leerand (fredsaktivist) og Mari Skurdal (Redaktør i Klassekampen og ordstyrer). Foto: Thea R. Eide.

Holder fast på nei til våpenhjelp

Joakim Møllersen i Rødt mener fortsatt at Norge bør stanse våpenleveransene til Ukraina, til tross for at mange i partiet hans nå har endret mening.
Torsdag, 19 januar, 2023 - 13:22

Dette kom frem i en ny debatt onsdag kveld på Dattera til Hagen, arrangert av Klassekampen. 

Der videreførte Joakim Møller og Boye Ullmann debatten som de hadde hatt tidligere denne uken i NRK-programmet “Debatten”. 

De to representerer hver sin side i debatten som har rast i partiet denne uken. Ullmann mener at Ukraina har rett til å forsvare seg, og at vi derfor bør sende våpenhjelp. 

– Jeg er stolt av at Rødt har vært det eneste partiet som gikk mot krigen i Afghanistan, og bombing av Libya. Og så må vi kunne skille ting. Jeg håper Rødt kan takle denne debatten og si at selvråderetten er det viktigste. Og at vi må anerkjenne kravet fra Ukraina om at de trenger våpen, sier han. 

Han får støtte av historiker og forfatter Jonas Bals.

– Hadde ikke Ukraina fått hjelp så tør jeg ikke tenke på hvilket signal vi ville sendt til Putin. Hadde Norge blitt angrepet hadde vi kjempet imot og jeg håper alle hadde vært med i kampen og at våre naboer hadde hjulpet oss, sier han. 

Møllersen, på den andre siden, stod fast på at å sende våpen til Ukraina ikke er veien å gå. 

– Det vi trenger er et Nato-land som seriøst går inn for fredsforhandlinger. Det har vi ikke per i dag. Våre prinsipper handler om at vi skal jobbe for nedrustning og primært ta rollen som en forhandler, en som skaper fred, sier han. 

Han er ikke alene om dette synet. 

– USA vil sannsynligvis få ny motivasjon hvis de klarer å knuse Putin. Det er det resten av verden er redd for og derfor de ikke støtter Ukraina med våpen. De støtter Russland fordi de vet at USA og Nato vil få ny motivasjon, og at neste gang kan det være oss, sa fredsaktivist Marielle Leerand under debatten.

Både oppmøtet og stemningen der debatten ble holdt, vitnet om at det er stor uenighet i saken. Både Møllersen og Ullmann fikk applaus for sine innegg av ulike grupper av mennesker som hadde møtt opp. 

Sterke reaksjoner etter NRK-debatt 

Under NRK-programmet “Debatten” denne uken tok Joakim Møllersen, som er sentralstyremedlem i Rødt, til orde for at Norge bør stanse våpenleveransene til Ukraina. Dette skapte kraftige reaksjoner, fra personer både innenfor og utenfor partiet. 

Møllersen mener Nato motarbeider fredsforhandlingene, ved at de har interesse av å holde krigen gående. Han mener derfor Norge bør ta en fredsrolle. 

– Da kan vi ikke samtidig være for å sende våpen. Det kan ikke være et fredsparti sin interesse, sa han under TV-debatten. 

Utenriksminister Anniken Huitfeldt var en av de som har gått kraftig ut mot Rødt syn på saken etter debatten.  

– Den politikken tåler rett og slett ikke dagens lys. Jeg er ikke imponert, sa hun i Dagsnytt 18 onsdag kveld.

Hun mener Rødts forsvarspolitikk tjener Putins interesser, fordi den bidrar til å splitte Europa. 

Stortingsrepresentant for SV, Kari Kaski, var også blant dem som kritiserte uttalelsene som kom frem i Debatten. 

– Klarer ikke fri meg fra å tenke at motstanderne mot å sende våpen i Rødt (og tidligere i eget parti) argumenterer som om dette er en teoretisk øvelse og Ukraina er i en teoretisk krig, skrev hun på Twitter. 

SV har tradisjonelt vært for at Norge skal melde seg ut av Nato, men har i det siste diskutert om de bør endre denne politikken, grunnet dagens omstendigheter. 

Helomvending

I løpet av onsdagen kom det frem at flere Rødt-politikere har gjort en helomvending i sitt syn på saken. Ifølge NRK mener seks av sju i Rødt-ledelsen nå at Norge bør støtte Ukraina med våpen. 

Det er fortsatt uklart hvor Rødts leder Bjørnar Moxnes står i spørsmålet, men han skriver i et Facebook-innlegg at det er ulike syn i Rødt om våpen til Ukraina og at han ønsker debatten velkommen. 

– Jeg har ikke ønsket å foregripe debatten som nå pågår i partiet. Det syns kanskje noen er rart, men jeg har ment det er riktig av hensyn til partidemokratiet, skriver han i innlegget.