Kjell-Andrè Synnes (24) og Jonas Ånonsen Chayed (21) er bekymret for prisøkningen som kommer i februar. Foto: Nora Garnes Flatjord

Studentene er bekymret for prisøkning

I februar kommer en ny prisøkning på mat, og studentene er redd de må stramme inn budsjettet enda mer.
Fredag, 20 januar, 2023 - 10:31

– Det er ikke bra, sier Kjell-André Synnes (24).

Han studerer utviklingsstudier sammen med Jonas Ånonsen Chayed (21). De merker allerede at maten er dyr, og er spent på den neste prisøkningen. De forteller at de spiser dårligere mat og tar seg ikke råd til å kjøpe så mye kjøttprodukter.

Leter etter tilbud

Studiekameratene forklarer at når alt blir så dyrt må man jobbe mere, noe som igjen går utover studiet.

Synnes og Chayed er flinke på å lete etter tilbud. De bruker ulike apper med tilbud, er medlemmer hos ulike dagligvarekjeder og leter ettter hyllene med nedsatt pris grunnet dato.

– Jeg er glad i den, sier Chayed.

Vanskelig å forutse

Flere frykter en unormalt høy prisøkning på mat. Før nyttår skrev NRK at prisøkningen kan komme opp mot 10%. Espen Kristiansen, sjef for prisstatistikk hos SSB, forteller at det er vanskelig å spå hvor stor prisøkningen vil bli. Han forklarer at alle tall som er nevnt kun er spekulasjoner, og det er nok ikke mange som vet hva prisøkningen vil bli enda.

Kristiansen forklarer at det er mange faktorer som har spilt inn på prisøkningen som har skjedd de siste årene. Høye strømpriser, dårlige avlinger, krig og pandemi er noen av disse.

 


Cecilie Le (23) og Rebecca Røstad (23) gjør flere tiltak for å spare penger. Foto: Nora Garnes Flatjord

Spare der man kan

Cecilie Le og Rebecca Røstad er også spente på prisøkningen. Venninnene forteller at det kan gi utfordringer når studielånet ikke øker samtidig. De gjør allerede tiltak for å spare penger på handleturene. 

– Alt er jo dyrt, så man må spare der man kan, sier Røstad.

Hun planlegger uka for å unngå å kjøpe flere matvarer enn nødvendlig. 

Le har innsett at hun sparer mye ved å droppe de dyre varene som kjøtt og fisk.

– Jeg blir nesten vegetarianer, forteller hun.

Veninnene forteller at de følger jevnlig med på tilbud, kjøper ekstra for å fryse ned og unngår å kaste mat. I tillegg til å unngå dyre matvarer, har venninnene begynt å kjøpe klær brukt. Dette gjør de blant annet på apper som Tise. 

Sparer i små beløp

Le forteller at hun også benytter seg av mikrosparing, en ordning banken hennes tilbyr hvor små beløp settes til sparekonto hver gang man bruker kortet. I tillegg setter hun over små beløp til sparekonto hver morgen, og plutselig har hun en del penger på sparekonto.