Guri Melby mener det haster å sende stridsvogner. Foto: Oda Scheel/Venstre

Vil sende stridsvogner til Ukraina

Rødt diskuterer om Norge i det hele tatt bør sende våpen til Ukraina. Venstre-leder Guri Melby mener det er på tide å gå lenger.
Torsdag, 19 januar, 2023 - 13:46

– Det er Putin som har stått for eskaleringen, og vi har på en måte respondert på hvordan det har utviklet seg. Nå må vi skru opp et hakk for å greie å matche det Russland gjør, og bistå Ukraina, sier Guri Melby til VG.

Krever tysk ja

På toppen av Ukrainas ønskeliste finner man de moderne Leopard-stridsvognene. Polen har sagt seg villige til å sende denne typen våpen, men siden de produseres i Tyskland krever det at tyskerne også sier ja. 

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skal møte de andre Nato-forsvarsministrene i Ramstein i Tyskland førstkommende fredag. Melby kommer med en klar oppfordring til han: 

– Om Norge har med seg en tydelig beskjed om vår holdning kan det bidra til å avklare dette for Europa. Min oppfordring er at han tar til orde for nettopp å sende Leopard-stridsvogner.

Nødvendig, men potensielt triggende

– Russland har hatt voldsomme offensiver de siste ukene, og det er ganske åpenbart at de planlegger for mer. Hvis Ukraina skal ha mulighet til å ta igjen områdene Russland er i ferd med å okkupere, trenger de kraftigere våpen, sier Melby.

De som er skeptiske til å sende stridsvogner frykter at det kan være provoserende for russerne og dermed bidra til en eskalering av krigen. 

– Men på det stadiet vi er nå i krigen mener jeg det er ganske tydelig at dette er nødvendig for at Ukraina skal ha en sjanse til å stå imot, og at Putin ikke skal vinne. Det har ikke vært Nato og vestlige land som har eskalert – hvert eneste nivå i krigen er det han som har stått for, sier hun.

Melby mener krigen forlenges om man ikke gir nok støtte til Ukraina.