Natt til mandag ble aksjonistene båret ut av politiet. Foto: Jannicke Totland (CC BY-ND 2.0)

Advokat om politi-inngripelse: – Pinlig

Leder for advokatforeningens menneskerettighetsutvalg Maria Hessen Jacobsen beskriver utbæringen av demonstrantene foran Olje- og energidepartementer som pinlig.
Mandag, 27 februar, 2023 - 13:11

Jacobsen er engasjert som advokat for en av aksjonistene, opplyser hun til Dagbladet. Jacobsen skriver følgende i et Facebook-innlegg. 

Det tok bare 4 dager før sikkerhetstjeneste i departementet ba politiet om å fjerne aksjonister. Og under 4 timer før politiet iverksatte. Men vindturbiner, det er det vanskeligere med, tross over 500 dager siden dom fra Høyesterett i storkammer. Pinlig.

Hun bistår demonstratene i Oslo og jobber i advokatefirmaet Elden. Jacobsen har bistått med rådgivning knyttet opp mot begrensningene demonstratene fikk torsdag, fredag og lørdag. Men også innbringingen av demonstrantene i natt, forteller advokaten til Dagbladet

Natt til mandag bar politiet ut 13 demonstrater som hadde oppholdt seg inne i bygget til Olje- og energidepartementet siden torsdag, i følge Avisa Oslo.

Det er aksjonister fra Norske Samers Riksforbund Nuorat og Natur og Ungdom som demonstrerer utenfor departementet. Flere blokkerer inngangen til bygget.

Jacobsen påpeker at det de gjør, og gjorde i natt, er ulovlig. Men likevel har de rett til å gjøre det etter menneskerettskonvensjonen og grunnloven.

- Det går på ytrings- og demonstrasjonsfrihet. For å kunne gripe inn i det - som politiet gjorde i natt, skal det mye til. Det skal være høy terskel for det. De skal true en samfunnsverdi eller samfunnsfunksjon. Det gjorde de ikke i natt, så politiets vurdering var preventiv, sier Jacobsen.

Nå ber hun om å få se politiets grunnlag for inngripelsen.

Emneord: