Bergen er et sunnere økonomisk alternativ i priskampen mot Oslo. FOTO: NatalieMaynor (CC BY 2.0)

Økende prisforskjell mellom Oslo og Bergen

I Oslo finner man nesten ingen boliger til under tre millioner, til stor forskjell fra Bergen.
Torsdag, 9 februar, 2023 - 15:39

På nettsiden Finn.no var det torsdag denne uken kun tre leiligheter til salgs i Oslo med en totalpris på under 3 millioner kroner. I Bergen var tallet 77. Avstanden mellom de to byene har endret seg kraftig de siste 20 årene.

–Det har aldri vært så stor forskjell i pris målt i prosent som det er nå, forteller salgsleder i EIE Eiendom avdeling Bergen Sør, Tor Ramsøy.


Tor Ramsøy er salgsleder for EIE Eiendom i Bergen Sør. Foto: EIE 

I januar steg boligprisene i Norge med tre prosent. Dette er et kjent fenomen i eiendomsmarkedet, kalt “januareffekten”. Sedvanlig vis ligger Oslo på toppen også når det gjelder pris per kvadratmeter med over 30 000 kr ned til Trondheim på plassen bak.

–I fjor var det en eksplosiv utvikling på sommeren. I år vil nok kurven være flatere, fortsetter Ramsøy.

I januar måned ble det solgt 6 887 enheter, som tilsvarer 27,2 prosent mer enn på samme tid i fjor, melder Eiendom Norge. Ramsøy sier dette skjer selv om det er mer usikkerhet i markedet nå. Han sammenligner Bergen med Oslo og sier at store selskaper kan være årsaken til en stadig økende pris.

–Det er knapphet i store deler av Oslo. Ofte går det ikke an å bygge ut områdene og det blir en kamp om å få tak i de leilighetene som allerede er der. Det blir også flere toppselskaper som bosetter seg i Oslo, som vil trekke til seg kompetente arbeidstakere. Og disse har ofte en god lønning som er med på å presse prisene opp, fortsetter han.


Oslo ligger soleklart høyest på listen over dyreste by å bo i. Foto: Jørn Eriksson (CC BY 2.0 Flickr)

–Forferdelig dyrt

Hanne Reierstad (19) fra Kløfta har funnet seg leilighet på Grünerløkka for å komme seg nærmere jobben. Før hun bestemte seg for hvilken leilighet hun skulle leie var det noen punkt som var ekstra viktig.

–Det bør helst være inkludert strøm, varmt vann og internett. Ellers blir det fort 2000 kr mer i måneden, sier hun.


Hanne bestemte seg for å finne leilighet i Oslo for å komme nærmere jobben. Foto: Privat 

Prisnivået er noe helt annet enn det hun var vant med, og hun vurderte også å finne seg leilighet i Bergen om hun fant seg jobb der.

–Det er et helt annet marked og mye billigere enn i Oslo. Men det var vanskelig å få med typen over dit, svarer Reierstad.

Hun har på sikt lyst å kjøpe seg noe eget, men sier at hun som 19-åring ikke har kapasitet eller mulighet til å gjøre det nå.