Statsråd Ola Borten Moe gravde det første hullet i bakken, og erklærte byggingen for startet. FOTO: Statsbygg.

Nytt vikingmuseum på vei

I dag startet byggingen av museet som skal bli verdens største og mest innholdsrike om vikingtiden.
Onsdag, 15 februar, 2023 - 09:49


Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg Hege Njaa Achim. FOTO: Statsbygg

Tirsdag formiddag ble den første spaden satt i jorda for byggingen av det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Journalen har tatt en prat med kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Achim (57) om byggeplanene.

- Vi skal bygge et nytt Vikingtidsmuseum for å få bedre plass og sikkerhet for de tre vikingskipene som ligger her, og andre gjenstander som er veldig gamle og skjøre. Det er på den måten et slags sikringsprosjekt for å sikre at nasjonalarven vår blir tatt godt vare på i form av en byggning som passer til det, forteller Achim.

Ett år med forberedelser

Til tross for at byggingen startet tirsdag, har forberedelsene foregått i rundt ett år. Dette arbeidet har gått ut på å tilrettelegge for å sikre gjenstander, skip og sleder, ettersom byggingen vil føre til vibrasjoner – som kan være skadelig for utstillingen. Men det var først tirsdag at planene bletil virkelighet.


Sikring av gjenstandene i museet er viktig for at vibrasjoner fra byggingen ikke skal ødelegge de. FOTO: Statsbygg

- I dag har vi hatt besøk av statsråd Ola Borten Moe som foretok det første spadetaket ved hjelp av en gravmaskin. Moe hadde på seg en vibrasjonsmåler, og hvis denne hadde målt vibrasjoner med en høy nok verdi – som er en risiko for gjenstandene på museet – ville en alarm gått og alt arbeid måtte da ha stoppet, forteller Achim. 

Museet skal stå klart i 2027 og vil da ha mye større plass til å romme Norges nasjonalarv. I tillegg skal det være bedre sikkerhet.

- Bygningen vil ivareta gjenstandene bedre, slik at vi kan passe på at de står på riktig måte, ikke utsettes for unødvendig støy og vibrasjoner, og at tempratur og klima er riktig, svarer Hege Njaa Achim avsluttende.

 

Emneord: