Solstråler finner veien inn i biblioteket og skaper en idyllisk atmosfære. Foto: Fredrik Lilleaasen
Deichman

− Vi eksisterer for menneskene, ikke bøkene

Aldri før har Deichman hatt så mange besøkende. Folkebibliotekene har endret standarden på hva et bibliotek kan være.
Tirsdag, 14 februar, 2023 - 15:02

Det kunstneriske bygget skiller seg ut fra det meste annet i Oslo. Når klokka er 13.30 er det nesten umulig å finne seg en sitteplass. Den rolige atmosfæren blir kun forstyrret av motorene til de ti rulletrappene bygget har.

En stor entré med en kafe på høyreside, friluftslivsbutikk til venstre og et åpent rom oppover som lar deg se alle etasjene. Deichman Bjørvika oser av modernistiske og minimalistiske trekk.

Nye tall fra Deichman viser en rekordøkning i antall besøkende til deres biblioteker i 2022. 4,6 millioner besøkte Oslos folkebibliotek i fjor. Det er en oppgang på 1,5 millioner fra normalåret 2019. At det kom en ende på pandemien er noe av grunnen, men Deichman synes å ha fått en ny vår på flere områder. En mer detaljert oversikt rundt tallene og oppussingsprosjektene kan du lese om her.

Det er ikke lenger bare et sted man kommer for å låne bøker og lese stille for seg selv. Mange tar turen for å møtes over en kaffekopp eller tilbringe tid med ungene sine i barneseksjonen i 2. etasje.

− Hadde dere forventet dette?

− Ja, men det ble en del mer enn vi hadde sett for oss, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Schwed Nygård.


Det er vanskelig å finne ledig plass på dagtid på Deichman Bjørvika. Foto: Fredrik Lilleaasen

Folkebiblioteket Bjørvika

Kommunikasjonsrådgiveren sier det er flere grunner til oppgangen.

− Det er nok dette bygget her som er viktigst, sier han sittende i 5. etasje på Deichman Bjørvika.

Etter to år med begrensninger var 2022 det første normale driftsåret for biblioteket. Oslo kommune har satset tungt og lenge på bibliotekene i byen. Gjennom de siste 6-7 årene har det vært store oppussinger. Med en økning på rundt 80 ansatte fra året før trekker Nygård også frem medarbeiderne.

− Gode ansatte som jobber hardt med å få folk til å komme innom har også bidratt til den store oppgangen. Mange som jobber på Bjørvika jobber også rundt omkring på de mindre, lokale bibliotekene i byen.

Mange muligheter

− Hva tilbyr Deichman som andre biblioteker ikke kan gi?

− Vi er et folkebibliotek. Der andre biblioteker bidrar på andre samfunnsmessige områder, rettet mot skoler eller forsking, skal våre bibliotek dekke behov alle folk har. Vi eksisterer for menneskene, ikke bøkene. Vi har bokbad og forfattersamtaler, debattmøter og konserter. Vi tilbyr også språkkafeer for de som vil lære seg bedre norsk, forteller Nygård.

Folk fra hele verden har tatt turen innom bibliotekene, og Nygård sier de har satt en ny standard på hva et bibliotek kan være.

− Folk fra utlandet ser opp til dette bygget. Det blir ofte brukt som et eksempel på hvordan man kan utforme og øke interessen for et bibliotek, fortsetter han.

Langveis fra

To som tok turen innom mandag var Christine Evans (60) fra Storbritannia og hennes Australske niese Ruby O’Kane (26). Evans hadde hørt av en venninne før hun kom til Oslo at hun måtte ta turen innom Deichmann Bjørvika for å se det fantastiske bygget.

− Dette var helt nydelig. Så stort og fint, sier Evans mens hun ser rundt seg i bygget.

− Jeg skulle ønske jeg kunne være student her, kommer det fra Ruby like etter.

De hadde gjerne tatt turen tilbake igjen, men skulle sette kursen til Storbritannia dagen etterpå.


Christine Evans og Ruby O’Kane har kommet helt fra Australia og var overveldet av det fine bygget. Foto: Fredrik Lilleaasen

Masterlesing og barnehage

Folk sitter i sofaer, stoler og trapper. Noen er samlet rundt store bord, andre sitter i lenestoler for seg selv. Masterstudent i byggingeniør Sondre Kismul bruker Deichmann Bjørvika mye under masterlesingen.


Sondre Kismul vil heller lese til masteren sin i Oslo enn ved studiestedet sitt. Foto: Fredrik Lilleaasen

− Jeg er her hver dag. Det er en fin plass og jobbe, med mange studenter. Bygget er kult og moderne.

Han påpeker at det er kamp om plassene:

− I dag var jeg litt sein så jeg rakk ikke sette meg på leserommene i 5. etasje.

I 2. etasje er det mulighet for foreldre å ta med ungene til barneseksjonen. Her er det mange barnebøker, lekestativ og plass til barnevogner. Sofie El Idrissi (29) har tatt med sine to barn på ett og fem år.


Sofie El Idrissi sier det stedet er helt ypperlig for å ta med seg sine to små for å slappe av. Foto: Fredrik Lilleaasen 

− Det ligger midt i byen og er det største. Her kan man finne masse tilbud for store og små. Barnehagen var stengt i dag grunnet planleggingsdag, så da passet det fin å ta dem med hit. Barna liker seg her, og det er et trygt sted å oppholde seg.

Gått utover de andre

Det at Deichman Bjørvika har opplevd en så stor økning har gått utover noen av de mindre avdelingene. Flere har sett en nedgang i besøkende, fordi mange legger turen til det største biblioteket. Det er likevel store planer for å gjøre ferdig oppussingen av alle de 22 bibliotekene. Nå gjenstår det bare ett.

I løpet av kort tid skal Deichman Holmlia pusses opp. Dette skal åpnes i løpet av sommeren og skal utvides mye. Her har undersøkelser vist at det bør deles tydligere opp i soner for barn og voksne. 

De ferske tallene er overveldende når man ser på besøksstatistikken, men trenden er ikke like stor om man ser på utlån av bøker og andre medier. Nygård sier dette kan ha med at unge i dag ikke leser like mye som før. Derfor prøver Deichman å engasjere ungdommenen på andre måter.

Tilrettelegger for yngre

− Hver fredag er det noe som heter «fredagschill», der ungdommer kan komme for å delta i ulike aktiviteter, sier Nygård.

Pilotprosjekter på Linderud og Mortensrud er åpnet for å teste ut hva som fungerer i de mindre lokalmiljøene. Samtidig skal det komme et nytt ungdomsbibliotek like ved det nye Deichman Holmlia. Her er aldersgrensen 10-13 år og følger samme konsept som “Bibliotøyen” på Tøyen. Der er aldersgrensen 10-15 år, og man kommer ikke inn om man ikke er innenfor aldersgruppen.

− Målet er å være en tjenesteleverandør, slik at folk enklere kan bidra i samfunnet, avslutter Nygård.

Emneord: 
Tags: