Tronstolen er hentet fra Stortinget. Den blir kun brukt en gang i året – under åpningen av Stortinget. Foto: Kamilla Gran Solberg.

Få et innblikk i De kongelige samlinger

Det Kongelige Slott har åpnet en ny kunstutstilling i Dronning Sonjas KunstStall – noe har ikke blitt vist frem på nesten 30 år.
Onsdag, 15 februar, 2023 - 11:58

Vi tar i håndtakene til de store, tunge dørene inn til Dronning Sonjas KunstStall. Det første som treffer oss, er lukten av historie. Det store rommet er fylt av alt fra biler til bestikk. Stoler og sofaer laget av gammelt hestehår, som lukter tilsvarende. Skinnende sølvbestikk, som tydelig har blitt pusset utallige ganger, og en kjole kjøpt brukt på eBay. 

Faktaboks: 

Utstillingen Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år åpnet 29. januar 2023. Den viser fram noen av de viktigste håndverksgjenstandene vi har i Norge. 

  • Bilsalmaker
  • Bokbinder
  • Bunadtilvirker
  • Buntmaker
  • Forgyller
  • Gjørtler 
  • Glassblåser
  • Gravør
  • Gull-, sølv- og filigransølvsmed
  • Herreskredder
  • Hjul- og vognmaker
  • Hornhåndverker
  • Kjole- og draktsyer 
  • Modist
  • Møbelsnekker
  • Møbeltapetserer
  • Porteføljemaker
  • Salmaker
  • Skomaker
  • Smed
  • Taksidermist
  • Tekstilduojár 
  • Tredreier 
  • Treskjærer
  • Urmaker
  • Vever

Kilde: Det Norske Kongehus (kongehuset.no) 

Slik det ligger i navnet, er KunstStallen en tidligere stall. Dronning Sonja fikk denne i gave fra Kong Harald i 2017 – da hadde den blitt gjort om til et visningssted for kunst. Her møter Journalen fagleder for kuratering og formidling, Sandra Lorentzen. 


Fagleder for kuratering og formidling, Sandra Lorentzen, viser frem en av de mest populære gjenstandene utstilt i Dronning Sonjas KunstStall, nemlig kroningskappen. Foto: Kamilla Gran Solberg. 

– KunstStallen er et visningssted hvor vi har skiftende utstillinger. Stallen ble bygd samtidig som slottet, i 1848, og da var det plass til 38 hester her, forteller Lorentzen.

Den nåværende utstillingen som åpnet 29. januar i år viser 26 verneverdige håndverksfag, representert og fortalt gjennom et utvalg gjenstander fra de kongelige samlingene, i tillegg noen helt spesielle innlån. Denne utstillingen har fått navnet Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år. 

Her får publikum et innblikk i stolte håndverkstradisjoner, blant annet sølv- og gullsmed, buntmaker, møbelsnekker og forgyller. 

Et av de eldste håndverksfagene 

Sølv- og gullsmed er et av de eldste håndtverkfagene man kjenner til. Dronning Sonjas KunstStall viser frem statens bestikk, smykkeskrin, blomsteroppsats, te- og kaffeservise. 

En av de mest kjente gjenstandene på utstilling er et stort korskjede med en krasjan. Denne tilhører St. Olavs Orden og består av flere forskjellige, håndlagede deler. Storkors er en vanlig betegnelse på høyeste grad eller klasse av en orden. 

– Disse kjedene går i arv. Når vedkomne som har fått det tildelt – går bort, blir det gitt til noen andre igjen, sier Lorentzen. 

– Det er ingen datering på storkorskjedet, og vi er også usikker på hvem som har hatt det. Det skal være en Carl Bernadotte som har eid det tidligere, men det finnes flere som het Carl Bernadotte, ler Lorentzen.

Ikke blitt vist frem på 28 år

En annen kjent gjenstand i De kongelige samlinger, er kroningskappen. Denne ble laget av en buntmaker – av rød fløyel og flere røyskatters vinterskinn, i tillegg til røyskatthaler. Kappen er også påført applikerte og broderte, lukkede kroner som er utført i sølv- og gullfargede metalltråder, med innslag av silketråder i rødt og blått. Runde biter av metall er også innfelt i kronemønsteret. 

– Kroningskappen er nok den gjenstanden som våre gjester er mest interessert i. Jeg tror det kommer av at den blir vist frem så sjeldent, forteller Lorentzen. 

Det er nå 28 år siden kroningskappen sist ble vist frem for publikum. Kroningskappen ble sist brukt av Dronning Maud under kroningen i Nidarosdomen i 1906. 


Fra utstillingen “Slottets håndverk - skapt gjennom 200 år”: Kroningskappe fra 1846 laget i hermelin, fløyel, silke og metall. Sist brukt av Dronning Maud under kroningen i Nidarosdomen i 1906. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger.


Utstillingen “Slottets håndverk - skapt gjennom 200 år” åpner for publikum 29. januar 2023. Den setter søkelys på håndverksfag og viser fram noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge. Her detalj fra kroningskappen, 1846. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

Publikumsfavoritt 

Vi får føle på bladgullet som forgyller tronstolen. Gullet er så tynt at det visner mellom fingrene – bare av den minste berøring. Vi merker knapt gullets tyngde, likevel kjennes tyngden av gullets historie. 

– Mange kommer hit nettopp for å se tronstolen. Denne stolen blir kun brukt en gang i året – under den høytidelige åpningen av Stortinget, men da er det for de fleste kun mulig å få et glimt av den gjennom TV-skjermen, sier Vilde Mahle Thygesen som jobber i KunstStallen. 


Museumsansatte Vilde Mahle Thygesen foran den forgyllende tronstolen. Foto: Kamilla Gran Solberg

Det er uvisst når tronstolen ble laget. Likevel finnes det en teori: 

– Den har en litt interessant kobling til kroningskappen. En teori er at den ble laget til selve kroningen av Kong Oscar I. Altså at på samme tid som man lagde kroningskappen så lagde man tronstolen. En annen teori er at den ble laget til tronsalen på Slottet, forteller Lorentzen. 

Nyeste gjenstanden

Den nyeste gjenstanden utstilt i Dronning Sonjas KunstStall er en hvit benk, som er nyprodusert etter et gammelt mønster. Benken er spesiallaget til Dronningparken, og er en tolkning av benkene som opprinnelig stod der under Dronning Mauds tid på 1920-tallet. 

– Det kongelige hoff arbeidet med å tilbakeføre det romantiske hageanlegget som Dronning Maud skapte. Anlegget stod ferdig i 2022, sier Lorentzen. 


Dronningparken, 1920. Foto: Hentet fra boka “SLOTTETS HÅNDVERK – Skapt gjennom 200 år”. De kongelige samlinger.

Kjole fra eBay

Blant ærverdige gjenstander og arvegods finnes det noe artig i denne utstillingen. Nemlig en brukt kjole fra eBay. Vintagekjolen ble kjøpt av Kronprinsesse Mette-Marit, og brukt under et offisielt besøk til Sverige i 2022. Dette var en hyllest til den svenske håndveversken og moteskaperen Ebba von Eckermann. 

– Det er jo hovedsakelig kvinner som kommer innom. Mitt inntrykk er at mange av dem er interessert i tekstiler og søm, avslutter Thygesen. 

(Fakta er hentet fra boka “SLOTTETS HÅNDVERK – Skapt gjennom 200 år”. Les mer her.)