30 prosent av gründere i Norge er kvinner. Inger Lise Torres er en av dem. FOTO: Hannah Luna Egeland Micalsen

En bit av Bali på Bislett

Norske kvinnelige gründere er i vinden. Gründer og fembarnsmoren Inger Lise Torres vil gi Oslo-folket en smak av Bali.
Onsdag, 1 mars, 2023 - 12:32

– Jeg kjørte forbi med trikken da jeg så stedet, og tenkte at her måtte jeg bare gå inn og prøve, sier OsloMet-student Petronella Lundestad. 

Hun bestiller først én jordbærsmoothie, men etter kort tid bestiller hun to til - venninne på skolen ville også smake.

Bak disken står fembarnsmoren Inger Lise Torres som nettopp har åpnet Raagodt på Bislett. Etter å ha levert smoothier til Godt Brød siden 2018, merket hun at det var på tide å åpne sitt eget sted.


Torres liker å krydre smoothiene med blant annet tyttebær og timian. FOTO: Hannah Luna Egeland Micalsen

Få kvinnelige gründere

I 2021 var det kun fem prosent av norske kvinner i alderen 18-64 år som ønsket å starte sine egne bedrifter. Dette gjør Norge til fjerde lavest blant de 38 landene i organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), ifølge en rapport fra Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

En utfordring som bidrar til statistikken er økonomisk usikkerhet. En undersøkelse gjort av Google viser at kvinner i større grad blir holdt tilbake av hvordan den økonomiske reisen kommer til å se ut i etableringsfasen. 

- Forskning viser at jenter ofte læres opp for å være mer forsiktige og ta mer ansvar for ting som kan gå galt. Oppdragelsen av gutter forsterker på sin side en adferd hvor man kan tenke at ting løser seg underveis og man kan dermed tørre å ta mer risiko, sier Google Norge-sjef Tine Austvoll Jensen til Nettavisen.

Torres lar seg ikke hindres av dette, og forteller at reisen som gründer har vært spennende, morsom og lærerik. 

Lokalt og økologisk 

Reisen til Inger Lise Torres startet i 2017. Hun hadde lagd sunn mat til barna sine i flere år, og da hun kom over et ledig lokale tenkte hun at tiden var inne for å starte for seg selv. Selv om hun er utdannet eiendomsmegler, var det økologiske smoothier som skulle bli hennes lidenskap og inntektskilde. 

– Etter jeg lagde produktene mine, dro jeg til Godt Brød. De elsket det, og nå har jeg levert til alle Godt Brød-kafeene i Oslo og Bærum siden 2018. Så enkelt var det, forteller hun.


Kakao-kuler og spirulina-kuler lager hun i hus. FOTO: Hannah Luna Egeland Micalsen

Hun forteller at det er viktig at det hun lager er av god kvalitet, og at dette er en av grunnene til hennes suksess. 

– Det er viktig for meg at det er kvalitet. Det er rene, ordentlige og økologiske råvarer som smaker godt, sier hun. Hun forteller også at hun handler lokale varer når hun kan. 

Det er ikke bare maten og drikken som er lokal. Torres har også produsert egne kokosnøttskåler som hun tenker å bruke til smoothiebowls. I tillegg selger hun kunst som en en venninne av henne har laget. 

– Alt her er veldig lokalt, det synes jeg er så kult, sier hun.


Lokal kokosnøtt og kunst FOTO: Hannah Luna Egeland Micalsen

Torres har store planer for fremtiden. Etterhvert kommer det sandwicher og smoothiebowls, og målet er at Raagodt på Bislett skal minne om Bali - stedet der hun trives så godt. 

Emneord: