Åpen bar, men kun for vann. FOTO: Karoline Forberg

Lykkerus på morgenrave

På Valentinesday arrangerte Morning Beat et morgenrave fra kl 07-09. Et rusfritt dansegulv som et alternativ til det mer ruspåvirkede ravemiljøet.
Tirsdag, 14 februar, 2023 - 12:47

– Det er den perfekte starten på Valentinesday, skyter Linn inn fra siden. 

Inger Linn (25) og Linn (29) har for første gang dukket opp på et av Morning Beat sine mange arrangerte morgenraves. Med glittersminke i ansiktet, danser jentene Valentines inn. 


Inger Linn og Linn har én ting til felles annet enn at de er navnesøstre: de begge ble forelsket i morgenrave i dag. FOTO: Karoline Forberg

Et alternativ til det alternative

– Jeg føler at dette frigjør masse hormoner og dopamin i kroppen min, så jeg er veldig spent på å se hvordan dette påvirker dagen, sier Linn. 

Men disse jentene er kun på ravet for å føle den naturlige dopfølelsen som produseres i kroppen, enn noe annet. Inger Linn har aldri vært på rave før, blant annet på grunn av rusen som vanlige raves sammenlignes med. 

– Grunnen til at jeg tenkte at dette var en plass for meg, er fordi dette er uten rus og alkohol. Jeg er ikke så glad i å være rundt masse mennesker. På vanlige raves hvor rus og alkohol er vanligere, har det en tendens til å bli mer “crampy”, sier Inger Linn. 

Crampy betyr at et rom eller et sted ikke er stort nok for tingene eller menneskene i det. 

Elektronisk musikk er ikke synonymt med dop

Ei som støtter et rusfritt dansegulv, er arrangøren selv. Øyunn Iversen har drevet Morning Beat siden 2017. 

– Det er et rusforebyggende tiltak hvor vi tilbyr ulike arrangementer, deriblant dette morgenravet på Oslo Streetfood, sier Iversen. 


Det er ikke bare et rusfritt arrangement, det er også bærekraftig. Glitteret er nedbrytbart og vimplene er selvsydd. FOTO: Karoline Forberg

I lokalet spilles musikken rave er kjent for, nemlig elektronisk dansemusikk, og rundt i lokalet danser tre hundre morgenravere. De fleste har vært her siden klokken syv på morgenen og skal bli ut til klokken ni. Etter dette er det en time med yoga. 

– Morning Rave handler om at når du danser, så frigir kroppen din såkalte lykkehormoner. Da er det særlig gøy å ha et arrangement på Valentinesday, kjærlighetens dag, så alle kommer ut av lokalet med en lykkerus og er klare for kjærlighetsdagen, fortsetter Iversen. 


På dansegulvet føler noen på lykkerusen og klemmer hverandre. FOTO: Karoline Forberg

Neste arrangement er 8. mars på kvinnedagen. Det er heller ingen tilfeldighet, da DJ-ene velges med omhu. 

– Jeg er veldig opptatt av at kvinnelige DJ´s skal opp og frem. Så åtti prosent av våre DJ-er er kvinner.

Frivillige

Rundt i lokalet går noen i treningstøy, for etter ravet er det tid for å strekke på musklene med litt morgenyoga. Andre går i dress og er klare for en helt vanlig arbeidsdag denne tirsdagen. Fra tid til annen, titter arbeiderne frem og ser ned på dansegulvet hvor gjestene koser seg. De aller fleste jobber der frivillig, og Øyunn selv får foreløpig ingen personlig økonomisk gevinst av disse arrangementene. Det drives av ren og skjær engasjement. 

– Det kommer av et ønske om å engasjere for denne kulturen, men rusfritt. 

Øyunn har selv vært en del av ravekulturen, og selv om hun elsker den, synes hun det forbindes for mye med rus. 

– Jeg ønsker å tilby et alternativ, et rusfritt dansegulv, sier Iversen. 


Klokken er 08:17, men Oslo Streetfood er ikke til å kjenne igjen. Det ligger jakker overalt der kunder vanligvis spiser mat fra alle slags land. Og alle stoler på hverandre, da eiendeler ligger strødd utover uten noen tilsyn. FOTO: Karoline Forberg

Trenger ikke alkohol for å ha det gøy 

– Det er en veldig fin øvelse på det å danse helt uten alkohol. Det er jo kjempe gøy, sier Linn. 

Det glitrer fra kinnbena til Inger Linn og Linn med det nedbrytbare glitteret de har fått av aktørene, og jentene innrømmer at lykkehormoner har utløst en følelse av faktisk rus i kroppen deres. 


Klokken er 08:44, og det er et lite kvarter igjen før det bråkete morgenravet blir til rolig morgenyoga. FOTO: Karoline Forberg

 

Emneord: